Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Új kezekben a Forma–1!

Autosport, BBC, Sky Sports, Motorsport, CNBC
Szerda késő este a Liberty Media megerősítette, két lépcsőben felvásárolja a Forma–1-et. Bernie Ecclestone ügyvezető igazgató marad, Chase Carey az új elnök – a mostani a sportág történetének egyik legnagyobb üzlete.
Fotó: xpbimages.com) Fotó: xpbimages.com

A teljes adásvétel ugyan még nem zárult le, szerda késő este a Liberty Media megerősítette: azonnali hatállyal megkezdi a Forma–1 anyacégének, a Delta Topcónak a felvásárlását, s két lépcsőben a Forma–1 többségi tulajdonosává válik. Elsőként 18,7%-os részesedést vásárolnak a sportágban. Összesen több mint 8 milliárd amerikai dolláros üzletről van szó, melyből 4,4 milliárd a vételárat jelenti, emellett az új tulajdonos az F1 4,1 milliárd dolláros adósságát is átvállalta.

Az amerikai cég első lépésben 746 millió dollárt fizet ki. A Liberty Media a jövőben a Formula One Group nevet kívánja fölvenni. Az eddigi többségi tulajdonos, a CVC és a részvényestársak ebben a cégben továbbra is 65%-os résztulajdont birtokolnak majd, ám a továbbiakban szavazati joga a többségi tulajdonosnak lesz.

„Az adásvétel végrehajtásával a Liberty Media fogja birtokolni a Forma–1-et, a Liberty Media Groupon keresztül, amit majd Formula One Groupnak neveznek át” – állt a közleményben. „Az eladók által alkotott konzorcium, melyet a CVC vezet, 65%-ot birtokol majd a Formula One Groupban, jelen lesz a Forma–1 igazgatóságában, hogy támogassa a Liberty Mediát a sportág fejlesztésében. A CVC képviselője emellett csatlakozik majd a Liberty Media igazgatótanácsához is.”

A Liberty Media tulajdonosa az amerikai üzletember, John Malone, aki számos sporttal és médiával kapcsolatos üzletben érdekelt. Az amerikaiak érkezésével új elnöke lesz az Forma–1-et irányító testületnek: Chase Carey, a Rupert Murdoch-féle 21st Century Fox ügyvezető igazgatója. „Hátborzongató érzés átvenni a Forma–1 elnöki pozícióját és együtt dolgozni Bernie Ecclestone-nal, a CVC-vel és a Liberty Media csapatával” – nyilatkozta Carey. „Sokra tartom a Forma–1-et mint globális sportot, mely emberek százmillióit szórakoztatja világszerte minden évben. Nagy lehetőséget látok a Forma–1 fejlesztésére, a sportág, a szurkolók, a csapatok és befektetők érdekét szolgáló felvirágoztatására.”

Carey az eddigi elnök, Peter Brabeck-Letmathe helyére ül az F1 igazgatósági tanácsában, aki hátralépése ellenére továbbra is tagja marad a testületnek. Rajta kívül Bernie Ecclestone maradása is biztossá vált – a brit üzletember továbbra is a gyakorlati ügyek intézője, azaz ügyvezető igazgató lesz. „Örömmel üdvözlöm a Liberty Mediát és Case Careyt a Forma–1-ben, és már alig várom, hogy velük dolgozzam” – nyilatkozta a 85 éves üzletember.

Donald Mackenzie és Bernie Ecclestone (Fotó: Trienitz / XPB Images) Donald Mackenzie és Bernie Ecclestone (Fotó: Trienitz / XPB Images)

A Liberty Media elnöke, Greg Maffei hozzátette: „Izgatottak vagyunk, hogy a Forma–1 részévé válunk. Hosszú távban gondolkodunk, a média és a sportok terén szerzett tapasztalataink révén jó gazdái leszünk a Forma–1-nek, ami jó lesz a szurkolóknak, a csapatoknak és a részvényeseinknek is. Szorosan együtt fogunk működni Chase Careyvel és Bernie Ecclestone-nal, hogy az új korszakban tovább fejlődjön ez a globálisan népszerű sportág.”

Donald McKenzie, a CVC elnöke szerint Ecclestone és Carey remek párost alkotnak majd. „Örülünk, hogy Chase csatlakozik a Forma–1-hez, az új elnök Bernie-vel fog együtt dolgozni. Chase tapasztalt, sokat tud a sportról, a médiáról, a szórakoztató iparról, örülünk, hogy nálunk szolgál. Bernie csodálatos ügyvezető igazgatónk volt az elmúlt tíz évben. Számos sikert értünk el, komoly kihívásokkal néztünk szembe, de sosem volt unalmas vele, nagyon jól szórakoztunk együtt. Chase és Bernie együttesen sikeresek lehetnek, minden jót kívánunk nekik!”

A CVC Capital Partners még 2005-ben vásárolta fel a Forma–1 többségi részvényeit, ezek mostani eladása az elmúlt évtized legjelentősebb eseménye és legnagyobb üzlete a sportágban. A Liberty Media adásvételi eljárása ezzel azonban még nem zárult le. Várhatóan 2017-re fizetik ki a nagyjából 8 milliárd dollárt, s ekkorra válnak teljes többségi tulajdonossá. Ehhez azonban még további egyeztetésekre lesz szükség, a változásra ugyanis a többi részvényesnek, köztük az 1%-ot birtokló, vétójoggal rendelkező FIA-nak is áldását kell adnia.

További tartalmak