Musorujsag
Élő Eredmények

Hangosérmeket osztanak a paralimpián

mti
A magyarok közül a csütörtöki nyitó versenynapon bronzérmes erőemelő, Tunkel Nándor volt az első, aki közelről megismerhette, kipróbálhatta a Rio de Janeiró-i paralimpiára készített speciális érmeket.

A medálok kinézetükben hasonlítanak az augusztusi olimpiai játékok érmeihez, de különleges fejlesztés segítségével jöttek létre, ugyanis található bennük egy speciális eszköz, amely rázásra hangot ad, így a látássérült sportolók is tudják, hogy arany-, ezüst- vagy bronzérmet tartanak a kezükben. Az aranyérem a leghangosabb, a bronz a leghalkabb.

Tunkel Nándor és a riói bronzérem - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Tunkel Nándor és a riói bronzérem – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A játékokra készült 2347 darab arany-, ezüst- és bronzérem egyenként 500 gramm súlyú. Gyártásuk során nem használtak higanyt, és további szigorú feltételeknek is megfeleltek, az ezüst- és bronzmedálokat például 30 százalékban újrahasznosított anyagokból állították elő. Az érmekre kerülő műanyagszalagok újrahasznosított palackokból készültek.

A medálokat magok lenyomata díszíti, ez a paralimpiai sportolók bátorságát, kitartását és fejlődését szimbolizálja. A magok egy végtelen emelkedő spirált formáznak, jelképezve a versenyzők energiáját, folyamatos növekedését.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Még minden magyar továbbjuthat
A csütörtök esti programban három győzelmet arattak a magyar asztaliteniszezők a riói paralimpián, Csonka András viszont elvesztette második mérkőzését.
Sportok