Musorujsag
Élő Eredmények

Boczkó Gábor is beöltözik a Fencingmobon

m4sport.hu/Török Viktor
Vasárnap kerül megrendezésre a Fencingmob, ami nem más, mint egy, a vívósportra épülő nemzetközi flashmob fesztivál.

A tavalyi sikereken felbuzdulva Magyarország immáron második alkalommal csatlakozik a globális kezdeményezéshez, az eseményről a hazai rendezvény egyik főszervezőjét, a világ- és hétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Boczkó Gábort kérdeztük.

Idén július óta tevékenykedsz a Magyar Vívó Szövetség berkein belül. Milyen feladattal bíztak meg a vasárnapi flashmob kapcsán?

A Szövetségnél vállalt fő feladataimhoz hasonlóan, itt is a vívás népszerűsítése a legfőbb cél, ezen kívül a PR- és marketingtevékenységeim keretein belül fontos a szponzori megjelenés is.
A konkrét munka rendkívül komoly szervezési és koordinációs teendőt igényel, pontosan meg kell tervezni, hogy a várhatóan több száz résztvevő egyszerre, egy helyen és ugyanazon időpontban vívhasson.

A vasárnap reggel 9 órai kezdési időpont ugyan a nemzetközi szervezők által adott, az aktuális helyszínre viszont miként esett a választás?

A tavalyi Szent István Bazilika előtti Szent István tér után idén is Budapest szimbolikus helyszínei közül szerettünk volna válogatni, de sajnos a Hősök tere a Nemzeti Vágta miatt, a Kossuth tér pedig a szükséges engedélyek kiállításának hiányában meghiúsult. Második körben – és nem mellesleg a szponzori megjelenés miatt – a WestEndre esett a választás. Itt egyrészről nagy eséllyel sok érdeklődő láthatja majd az eseményt, másfelől a vívás szempontjából sem teljesen idegen a létesítmény, hiszen korábban rendeztek már itt Világkupa döntőt is.
Éppen ezért készülünk egy kisebb lélegzetvételű beltéri, és egy nagyobb volumenű kültéri műsorral is.

A kilátogatók mire számíthatnak, milyen élményben lesz részük azoknak, akik ezt a hétvégi programot választják?

A legnagyobb élményt elsősorban maga a látvány nyújtja majd, de a show után természetesen lehetőséget biztosítunk a jelenlévő ismertebb sportolókkal, olimpikonokkal való találkozásra, beszélgetésre, sőt akár dedikáltatni vagy közös képet készíteni is lesz mód. A koreográfia miatt az utca embere csatlakozni ezúttal sajnos nem tud majd, a hatalmas létszám miatt pedig egyéb bemutatót vagy tanítást sem tudunk biztosítani.
Amire viszont nagyobb hangsúlyt fektetünk, az a három fegyvernem közötti alapvető különbségek ismertetése, ami reményeink szerint sokkal látványosabb lesz testközelből, a maga fizikai valójában, mint a televízió képernyőin keresztül. Aki megnézi a produkciót, minden bizonnyal tágabb betekintést nyer arról, milyen fortélyokat űz mesteri szinten Szász Emese vagy éppen Szilágyi Áron.

Vívó Flashmob a Szent István téren - Fotó: Magyar Vívó Szövetség Vívó Flashmob a Szent István téren – Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Előre láthatólag hány vívó öltözik majd be a flashmobon?

Minden bizonnyal nem fogjuk elérni a tavalyi 450 körüli létszámot, hiszen ezen a hétvégén különböző versenyek (valamennyi fegyvernem juniorválogatói és junior világkupái) is lebonyolításra kerülnek, de ezzel együtt nagyjából 300 sportolót várunk az eseményre.

A tavalyi akció is a népszerűsítés jegyében lett életre hívva, volt-e kézzel fogható hozománya a múlt őszi rendezvénynek?

Statisztikai adatok arról nincsenek, hogy hány ember kezdett el vívni konkrétan a tavalyi megmozdulást követően, de a szándékunk egyértelmű.
Egyrészt azért is választunk olyan helyszíneket, ahol nem csak feltétlenül turisták járnak, hogy minél több magyar emberhez, köztük természetesen a gyerekekhez is eljusson maga a vívósport. Remek alkalom ez arra, hogy megszerettessük a sportágat a legkisebbekkel is, és egyre többen válasszák ezt a tradicionális mozgásformát.
Másfelől a fiatal vívóknak is rendkívül fontos, hogy testközelből láthassák a hősöket, példaképeket.
A személyes élmények roppant meghatározóak, ekkor derül ki ugyanis, hogy a bajnokok is barátságos, hús-vér emberek. Az ilyen találkozások során a pályafutásuk elején járó vívópalánták is jobban elhiszik, hogy egyáltalán nem lehetetlen akár nagyobb magasságokba is eljutni.

Vívó Flashmob a Szent István téren - Fotó: Magyar Vívó Szövetség Vívó Flashmob a Szent István téren – Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Nem mondhatni, hogy a magyarországi részvétel hosszú évekre tekint vissza, ám az eddigi tapasztalatok igencsak pozitívak. Mik a tervek a jövőre nézve?

Az első rendezésünkkor nem titkolt szándékkal a hagyományteremtés is a célok között szerepelt, így mindenképpen szeretnénk a jövőben is közreműködni a mindenkori nemzetközi kiírásban. Ez egy igazi vívóünnep, remek alkalom arra, hogy a hazai vívótársadalom klubhovatartozásra való tekintet nélkül együtt töltsön el egy napot, megmutatva a sportág szépségeit az érdeklődő közönség számára is.

A budapesti rendezvény vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a WestEnd első emeletén.

További tartalmak