Musorujsag
Élő Eredmények

Így működik a focisták "melltartója"

Így működik a focisták "melltartója"

mlsz.hu
Eleinte furcsának hatott, mostanra azonban mindenhol, így a magyar edzőpályákon is megszokottá vált az a látvány, ahogyan a játékosok egy-egy melltartószerű kiegészítővel végzik a tréningeket. Mit tud ez a fura eszköz? Schuth Gábor erőnléti edző elárulta.

A sporttudományi szakember az mlsz.hu-nak beszélt a GPS-technológiáról és az ahhoz kapcsolódó szoftveres háttérről, amelyet a magyar válogatottak 2016 márciusa óta használnak az U15-ös korosztálytól egészen Bernd Storck csapatáig, de több hazai klub is alkalmazza a csapat fizikai felkészítésére.

“A 67 grammos eszközt a két lapocka közé helyezzük, majd a szerkezet 10-100 Hz közötti mintavételi frekvenciával rögzíti az adatokat – összesen több mint 1600 változót mér. Ezek közé tartozik a sebesség, a megtett távolság, az irányváltások száma, a felugrások száma vagy az intenzív mozgások. A szakmai stáb tudja, hogy az egyes posztokon milyen terhelés várható a mért szempontokban, és ennek függvényében meg tudjuk határozni, hogy az adott meccs tükrében milyen edzésmunkára van szüksége az adott játékosnak” – mutatta be a rendszer hátterét a szakember, aki az utánpótlás-válogatottaknál végzett munkája mellett a felnőtt csapattal megjárta a franciaországi Eb-t.

A magyar válogatott edzése Tourrettes-ben 2016. június 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor A magyar válogatott edzése Tourrettes-ben 2016. június 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A válogatott keret tagjai rendszerint egymástól eltérő állapotban érkeznek a telki edzőtáborba attól függően, hogy éppen sérülésből épültek-e fel, vagy épp ellenkezőleg: sorozatterhelés áll mögöttük. A játékperceik száma, a klubjuknál folyó szakmai munka mind különböző. “Ezt nekünk figyelembe kell vennünk a felkészítésük során, ehhez használjuk a GPS-méréseket.”

Schuth Gábor hozzátette, a felkészülés során a GPS-méréseket egészíti ki a laktátteszt, ami a vér terhelés alatti savasodását méri. “A mérések együttes adatai alapján állítjuk össze a komplett csapat és a játékosok egyéni edzésfeladatait. Minden edzést figyelünk, és az eredmények kiértékelése után azonnal módosíthatunk is akár; a játékos kaphat könnyített vagy nehezített terhelést, vagy új típusú gyakorlatokat. Mindig az alaptervhez képest történik az újratervezés, a finomítás, a pontosítás.”

Az erőnléti edző elmondása szerint a mérések eredményeinek segítségével megelőzhetők a sérülések is, illetve biztosítható, hogy a játékos se túl-, se aluledzett ne legyen. “A nemzetközi sporttudományi szakirodalomban a jelenleg egyik legtöbbet kutatott terület az edzésterhelés és a mérkőzésteljesítmény, valamint az edzésterhelés-sérülés kapcsolat vizsgálata. Mind a kevés, mind pedig a túl sok edzésmunka a sérülések előfordulásának jelentős növekedéséhez, és a sportteljesítmény csökkenéséhez vezet, a kettő közötti optimális egyensúly megtalálása az egyén szintjén komoly kihívást jelent a szakembereknek.”

A rendszer használata során a kapott értékeket a nemzetközi méréssekkel is össze lehet hasonlítani, ennek segítségével pedig meg lehet határozni a képességfejlesztés irányvonalait és azt az iránymutató célértéket, amely hozzájárulhat a nemzetközi versenyképességünk növelésében.

További tartalmak