Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Amikor vitte a zászlót, akkor is a vízilabdára gondolt - Biros Pétert búcsúztatják

m4sport.hu | Szerző: Riskó Márton
A nagy pólós generáció egyik jeles képviselőjét, Biros Pétert búcsúztatják vasárnap az egri Bitskey Aladár Uszodában. A Biros Péter & barátai elnevezésű csapatban - amely a helyiek ob I-es együttesével mérkőzik - olyan klasszisok ugranak medencébe, mint Benedek Tibor, Kiss Gergely, Kásás Tamás, Szécsi Zoltán, Gergely István, Vári Attila, Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Dániel, Madaras Norbert, Varga Dénes és Kis Gábor. Az m4sport.hu munkatársa az immár a ZF Eger női csapatát irányító, egykori háromszoros olimpiai bajnok Birossal beszélgetett.

Milyen érzésekkel készülsz a búcsúmérkőzésedre?

– Nyilvánvalóan várom a vasárnapot, mert kellemes és felemelő pillanatok lesznek ezek számomra. Szombaton még meccset játszunk a lányokkal, úgyhogy igazából még azzal foglalkozom, de kikerülhetetlen ez a vasárnapi mérkőzés. Kíváncsian várom a búcsúmeccsem, biztos vagyok benne, hogy sok meglepetésben lesz részem, de nemcsak nekem, hanem a többieknek is.

– A pólósok szokták ugratni egymást az uszodában. Poénkodtak valamit a srácok a vasárnapi eseménnyel kapcsolatban?

– Kásás Tamás írt néhányszor, Kiss Gergő pedig kedden üzent. Mindketten azt írták, örülnek, hogy összeáll a régi csapat. Gergő kérdezte, hogy beköltözünk-e előtte edzőtáborba, mondtam neki, hogy persze, mint a régi időkben. Mindenki a napi rutinját csinálja, de amikor együtt leszünk, nyilvánvalóan jönnek majd a poénok.

– Kapcsolatban vagy egykori csapattársaiddal? Elég sok minden összeköt titeket, a három olimpiai bajnoki cím mellett világ- és Európa-bajnoki címet is szereztetek. 

– Nagyon kevesekkel beszélgetek rendszeresen, mindenkit más irányba fújt a szél. Néha-néha beszélünk egymással telefonon, de hát vasárnap végre személyesen is találkozunk.

Sydney, 2000. október 1. A magyar Himnuszt énekli az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás és Fodor Rajmund (b-j) a dobogón, a XXVII. nyári olimpián. MTI Fotó: - Sydney, 2000. október 1.
A magyar Himnuszt énekli az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás és Fodor Rajmund (b-j) a dobogón, a XXVII. nyári olimpián.
MTI Fotó: –

– Azt mondják, hogy ilyen erős generáció, mint a tiétek, sokáig nem lesz a magyar vízilabdában. Hasonlóak vagytok, mint labdarúgásban az Aranycsapat. Miért voltatok ennyire különlegesek?

– Minden sportág hullámvasút, egyszer fent, egyszer lent vannak a képviselői. Amikor mi játszottunk, sok jó pólós volt jó időben, jó helyen, de nyilván sokat is tettünk érte, hogy ott legyünk. Lehetne ragozni, hogy mitől voltunk ennyire jók, de a legegyszerűbb válasz, hogy jó csapatunk volt, jó játékosokkal. Mindenki tette a dolgát. Most átmeneti időszak van a magyar vízilabdában, de remélem, minél előbb újra olyan jó eredményeink lesznek, mint a mi időnkben.

– Ha egyet ki kellene emelni, melyik volt a legkedvesebb mérkőzésed?

Nyilvánvalóan nagyon nehéz egy meccset kiemelnem. Az 1999-es firenzei Európa-bajnokság döntője nagyon emlékezetes, hiszen ez volt az első nagy esemény, amit megnyertünk, ráadásul a döntőben nagyon jól ment nekem a játék, és öt gólt szereztem. Nagyon kedves emlék számomra az első olimpiai aranyérem megszerzése, amikor a 2000-es játékok döntőjében az oroszokat győztük le. Rengeteg mérkőzésen arattunk nagyon fontos győzelmeket, nehéz egyet kisajátítani.

– Milyen érzés volt, amikor negyedik olimpiádon, 2012-ben Londonban te vitted a magyar zászlót?

– Nagyon felemelő érzés, óriási megtiszteltetés volt, hogy egy nemzetet képviselhettem az olimpián. Volt bennem drukk és félelem, de két nappal később már meccset játszottunk, így a megnyitón is a vízilabdára gondoltam. Van egy olyan mondás, hogy aki a zászlót viszi, az nem nyer aranyérmet, de engem ezek a babonák nem nagyon érdekelnek. Nem ezért nem nyertünk.

London, 2012. július 27. Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (k) viszi a nemzeti színű zászlót, mögötte a magyar sportolók vonulnak a 2012-es londoni nyári olimpia megnyitó ünnepségén az Olimpiai Park területén lévő Olimpiai Stadionban 2012. július 27-én. (MTI/Hszinhua/Jang Lej)

– Aki abbahagyja az aktív sportolást, annak az életében keletkezik egy űr. Te mivel tömöd be ezt?

– Gyakorlatilag ugyanazt csinálom, mint eddig, napi két edzésen veszek részt. A különbség csupán annyi, hogy már nem a vízben vagyok, hanem kint a parton.

– Van valami hobbid? 

– Horgászom, az élő Tiszára és a Tisza-tóra járok, meg más vizekre, ahol lehet pergetni.  A pontyozást feladtam, csak ragadozó halra horgászom.

– Az Eger női vízilabda-csapatát irányítod. Tervezed, hogy az edzősködés mellett esetleg pólóiskolát is indítasz Egerben? A Biros név igen jól cseng, biztosan özönlenének a gyerekek…  

– Régebben volt erről szó, de jelenleg nem tervezem, hogy ilyesmibe belevágnék. Most az edzősködésre koncentrálok, hogy minél jobban szerepeljünk a lányokkal. Nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

 

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Biros Péter mindent megnyert, amit lehetett
Október 9-én, vasárnap az egri Bitskey Aladár Uszodában rendezik meg Biros Péter búcsúmeccsét - jelentette be az Egri Vízilabda Klub ügyvezetője kedden a hevesi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
Vízilabda