Végleg vége: Az idei szezon után Webber nem versenyez többé

Még csak harmadik idényét teljesíti a hosszútávú sportautó-világbajnokságban, ám úgy döntött, búcsúzik. Mark Webber elhatározta, végleg hátat fordít a versenyzés világának!

Mark Webber (Fotó: xpbimages.com) Mark Webber (Fotó: xpbimages.com)Eljött a végleges búcsú ideje. Mark Webber csütörtökön bejelentette, hogy a 2016-os versenyszezon végén szögre akasztja bukósisakját. A Red Bull korábbi F1-es versenyzője 2014 óta tagja a megbízhatósági világbajnokság mezőnyének, azaz a WEC-sorozatnak, ahol a Porsche-csapat színeiben szerepel. Timo Bernhard és Brendon Hartley állandó csapattársaként három szezonjuk során hét futamot nyertek, tavaly másodikak lettek a Le Mans-i 24 órás versenyen, év végén pedig a sorozat bajnokává koronázták őket.

Ám hiába a sikerek, hiába az F1 után felüdülést jelentő új karrier, a 40 esztendős ausztrál számára a novemberi bahreini 6 órás viadal lesz a legutolsó verseny. „Megérkeztem oda, ahová tartozom. Mindig is a Porsche márkát szerettem a legjobban, és ez is illik hozzám a legjobban. Hiányozni fog a sebesség, a leszorítóerő, a versengés, de szeretném a csúcson abbahagyni, és már nagyon várom az új feladatokat” – nyilatkozta.

Webber 2001-ben mutatkozott be a Forma–1-ben, 2013-ig tartó ottani pályafutása során összesen 215 versenyen indult, és 9 futamgyőzelmet szerzett. Három szezonban végzett a bajnoki tabella harmadik helyén a Red Bull-lal – korábban a Minardinál, a Jaugarnál és a Williamsnél is megfordult.

Mark Webber Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között a 2013-as Japán Nagydíj időmérő edzése után (Fotó: xpbimages.com) Mark Webber Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között a 2013-as Japán Nagydíj időmérő edzése után (Fotó: xpbimages.com)„Az F1-ről az LMP1-re váltani nagy változást jelentett, egy egészen új tapasztalat volt. De a legjobb időpontban jött ez számomra. Szerettem Timóval és Brendonnal osztozni az autón, jól meg is értettük egymást, és ez olyan különleges érzés, amire örökké emlékezni fogok. Bahreinben furcsa lesz legutoljára versenyautóba ülni, de mostantól igyekszem maximálisan kiélvezni az összes hátralévő futam minden pillanatát” – mondta Webber.

Főnöke, a Porsche programját vezető Fritz Enzinger hálás az ausztrálnak, hogy hozzájárult a márka sikeréhez. „Az építkezés időszakában Mark tovább erősített minket a tapasztalatával, remekül beilleszkedett a csapatba. A volán mögött egy igazi harcos, soha nem riad meg a legszorosabb kerék a kerék elleni csatáktól sem, közben viszont kiváló taktikus, emellett csapatember. Ezek a tulajdonságok tették őt kiváló hosszútávú versenyzővé, a 2015-ös szezon bajnokává Timo Bernhard és Brendon Hartley oldalán” – méltatta a versenyzőt, aki jelenleg a 4. helyen áll a bajnokságban csapattársaival.

Webbert olykor-olykor ma is láthatjuk F1-es versenyeken. Tévés szakértőként, valamint a dobogósokat faggató alkalmi riporterként is visszatérő vendég a paddockban. Nem kizárt, hogy hosszabb távú jövőjét is ebben a világban képzeli el.

Mark Webber (Fotó: xpbimages.com) Mark Webber (Fotó: xpbimages.com)