Musorujsag
Élő Eredmények

Barcelonában a Messi, Suárez, Neymar triót sem kímélik

twitter/m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
Újabb szemléletes példa, miben is rejlik a Barca-iskola alapja. Passz, kombinativitás, játéköröm. Persze ezúttal is az MSN-trióval a főszerepben. Csak nem úgy, mint gondolnánk.

A Barcelona labdarúgócsapatának bámulatos MSN-triója alig több mint kétéves együttműködése alatt 272(!) gólt termelt. Most, hogy Neymar és Luis Suárez visszatért a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkről és Lionel Messi felépült a sérüléséből, a Barca edzésén újra összeállt a félelmetes egység, méghozzá cicázáskor, a kör közepén. Társaik nem voltak tekintettel a világsztárokra, alaposan megizzasztották őket, ám az igazi vesszőfutásuk csak ezek után következett…

A futballcsapatoknál világszerte népszerű labdatartós játék a cicázás, ám amit sokszor más kluboknál látni, az köszönőviszonyban sincs a katalánokéval. Ott ezt tökélyre fejlesztették, sőt játékfilozófiájuk alapját képezi.

„Amikor idekerülsz, először gondolkodni tanítanak meg. Fejet fel, láss, gondolkozz! Tudd, mi következik, ki áll szabadon, még mielőtt a labda eljut hozzád. Mert ekkor egyetlen mozdulatra van csak szükséged” – foglalta össze egyszer a lényeget a klub korábbi kulcsjátékosa, Xavi, aki Johan Cruyffnak tulajdonítja ennek a szellemiségnek a meghonosítását, melynek az alapja az egyérintős cicázás – minden áldott nap. „Ez a leghasznosabb gyakorlat” – állítja a spanyol passzmester.

Ott rondónak nevezik, és már a fiatalok képzésénél fontos szerepet kap a labdabirtoklás hatékonyságának növelésére. A cél ugye egyértelmű, a kör peremén állók egy érintővel úgy próbálják adogatni a labdát egymás között, hogy a középen helyezkedők ne tudjanak beleérni. Aztán ha sikerül kötényt adni valamelyik cicának, vagy túllépni az előre meghatározott passzok számát, jöhet a bentiek büntetése. Akár úgy, hogy mindenki megpöcköli a fülüket, vagy akár úgy, mint a videóban láthatjuk a Barcánál.

Tengernyi variációja létezik; az érintésszám növelése, a kör mérete, hány ember legyen középen vagy az egymás mellett állók összjátékának tiltása stb. A cél, vagyis inkább a célok nem változnak.

A szélen helyezkedők megtanulnak nyomás alatt dönteni, miközben átadásaik pontossága és sebessége javul. A csapategységre is jó hatással van. Ha az edzők azt tapasztalják, a labdarúgók nem vigyorogva, a játékba teljesen belefeledkezve élvezik, akkor ott valami gond van. Persze a vidám hangulat nem megy a maximális koncentráció rovására, mert akkor a feladat nem érné el azt, aminek szánják.

Emellett hasonlóan fontos, a labdát hajtóknak is együtt kell működniük: intelligens helyezkedésükkel csapdát állítani és a megfelelő időben lecsapni. Ráadásul meglehetősen intenzív a „macskalét”, szóval az állóképességet is javítja.

Barcelonában egyértelműen a rondónak tulajdonítják a milliók által csodált, sokszor szemmel is alig követhető összjátékokat, ami annak fényében nem meglepő, hogy a klub akadémiáját is végigjárók, így Xavi, Iniesta, Messi vagy Busquets pályafutásuk végére több tízezer ilyen játékon lesznek túl.

A labdarúgást szerte a világban nagyon sokféleképp látják, így a Barca által képviselt értékeket és szellemiséget sem mindenhol tartják követendőnek, sőt. Ám vitathatatlan, náluk – fura, de főleg a roppant sikeres Guardiola-korszakban – a stílusukhoz való ragaszkodás sokszor még az eredményességet is felülírta.

Ez az eszmeiség Charly Rexach – a gránátvörös-kékek korábbi labdarúgója, ki Cruyff-fal nemcsak hogy együtt játszott, de az együttes másodedzője volt a holland mellett – gondolatával remekül érzékeltethető, melyet Graham Hunter Barca című könyvében idéz: „Legyen csak minél koszosabb az a mez! – mondták az átkozott ostobák. Nem jöttek rá, hogy az igazi futballt lábbal játsszák. Ha még nem izzadtál meg eléggé, az azért van, mert játszottál futás helyett.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Guardiola elárulta a Messi-rejtélyt
Lionel Messi minden idők egyik legjobb labdarúgója. Kevés olyan játékos van a sportág történetében, aki minden szempontból tökéletes, de az argentin szupersztárról ez elmondható: gólszerzésben, passzolásban és cselezésben is jobb szinte mindenki másnál. De vajon mi a titka?
Külföldi futball