Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Kiss Gergely: "Magunkon is tudunk röhögni"

m4sport.hu | Szerző: Riskó Márton
Kiss Gergely, a Honvéd vízilabdázója a múlt hétvégén nosztalgiázott egy kicsit társaival, hiszen a hozzá hasonlóan nagy sikereket elért Biros Pétert búcsúztatták az egri Bitskey Aladár Uszodában. Az m4sport.hu munkatársa az aktuális pólós kérdésekről beszélgetett a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergellyel.

– Milyen érzéseid voltak a Biros-gálán?

– Mindig nagy öröm, ha a gyerekkormom óta nagyon tisztelt és szeretet társaimmal játszhatok. Egy pillanat alatt jönnek a poénok és a röhögés. Saját magunkon is tudunk jóízűen röhögni. Petit nagyon tisztelem, hiszen az avasi lakótelepről indult, hosszú és nehéz utat járt végig, ma pedig Budapest és Eger díszpolgára, a valaha volt egyik legjobb vízilabdázó. Jó érzés, hogy mi is ott lehettünk vele az úton. Kicsit szomorú pillanat volt, hogy befejezte a pályafutását, de megtette a magáét, megérdemli a pihenést. Nagyon jó volt a buli is a gála után, nagy dicséret az Egernek a szervezésért. Jól éreztük magunkat.

A háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter (j3) a játékosok között búcsúmérkőzésén, az olimpiai bajnokok csapata és a ZF-Eger találkozóján az egri Bitskey Aladár uszodában 2016. október 9-én. MTI Fotó: Komka Péter

– Beszéljünk kicsit a jelenlegi együttesről. Közel két hónap telt el a riói olimpia óta, ahol a férfi válogatott az 5. helyen zárta a tornát. Milyennek értékeled ezt az eredményt?

– A legutóbbi két olimpián két 5. helyet értünk el. Egyet a mi generációnk hattyúdalaként, idén pedig az újabb válogatott, amelyben azért elég sok volt a 30 fölötti játékos, mégis egy újabb generációról van szó. Csalódás a riói 5. helyezés, mi szurkolók is szerettük volna, ha érmet szerez a csapat. Több fiúval is kapcsolatban vagyok a válogatottból, így tudom, hogy nagyon sokat dolgoztak, irgalmatlanul sokat tettek a sikeres szereplésért. Határozottak és elszántak voltak, az aranyéremért mentek ki, legrosszabb esetben is érmet akartak haza hozni, ez pedig nem sikerült. Az is igaz, hogy nem lehet minden generáció háromszoros olimpiai bajnok, nem nyerhet mindig mindenki. Elképesztően nagy felelősség lenne rátolni a felelősséget a fiatalabb generációkra, hogy mindig elvárjuk tőlük az aranyérmet. Másrészt pedig meg tudták volna csinálni a fiúk, de a csoportelsőség után megkapták Montenegrót, amely taktikázva negyedik lett a másik csoportban. Elég volt egy gyenge félidő és lemaradtak az éremről.

– Benedek Tibor szövetségi kapitány szerződése hamarosan lejár. Szerinted marad a posztján?

– Azt gondolom, hogy igen, de nem vagyok jós, sem a szövetség elnöksége, amely az év végén tisztújítás után fog dönteni Tibi sorsáról. A közgyűlés biztosan választ új tagokat az elnökségbe, majd ezek után tárgyalnak a kapitányi pozícióról.

– Korábbi válogatottbeli csapattárasaid közül Vári Attila elnök, Biros Péter pedig alelnök lett a Ligában. Tervezed, hogy te is elvállalsz valami tisztséget a Magyar Vízilabda Szövetségben vagy a Ligában?

– Elég sok megbízatásom van. Többek között a Nagy Sportágválasztó sajtófőnöke vagyok, a Modern Sportakadémiánál pedig az elnöki pozíciót töltöm be. Ezen kívül foglalkozom rendezvényszervezéssel és más projektekkel is. Olyan munkát most nem tudnék bevállalni, ami napi nyolcórás elfoglaltsággal jár. Örülök, hogy az Attila és a Peti a Ligában dolgozik, hiszen két korrekt, egyenes emberről van szó, akik sokat tehetnek a vízilabda jövőjéért.

– Varga Dénes a közelmúltban azt nyilatkozta, elgondolkodik rajta, hogy folytassa-e a válogatottban. Mit szólsz ehhez?

– Dénest nyilvánvalóan kizsigerelte az elmúlt pár év. Ne felejtsük el, hogy 2013-ban világbajnokok lettek, továbbá Eb-ezüst- és Eb-bronzérem is van a tarsolyukban ebből a négyéves periódusból. Az olimpiát elrontották, viselik a kudarc utáni kritikákat és a rosszkedvet. Dénesre még a többieknél is nagyobb felelősség hárult, hiszen 2013-ban a világ legjobb játékosának választották, így mindenki tőle várta a parádés játékot és a gólokat. Nem csodálom, hogy ebbe belefáradt. A világligában idén nem vesz részt a magyar válogatott, ezért Dénes tud klubcsapata, a Szolnok meccseire koncentrálni, hogy minél jobban szerepeljenek a Bajnokok Ligájában, az OB I-ben és a Magyar Kupában. Át kell gondolnia, hogy bele megy-e még egy négyéves periódusba, végig tudja-e csinálni azt mentálisan és fizikálisan. Dénes már 29 éves, noha élénken emlékszem, amikor 17 éves kis kamaszként bekerült hozzánk. Most már egyik rutinos tagja a csapatnak, a 2020-as tokiói olimpia idején pedig már 33 éves lenne.

– Nagy vihart kavart a napokban Gerendás György, a válogatott edzőjének nyilatkozata, amelyben Varga Dénest Picassóhoz hasonlította, Vámos Mártonról pedig azt mondta, hogy csapattársához képest szobafestő, bár a világ legjobb szobafestője. Mi a véleményed Gerendás szavairól?

– Szerintem ez egy szellemes példálózás akart lenni, ami nem volt eléggé elmagyarázva, ezért félreértésre adhatott okot. Túl közeliek az érintettek, stábon belüli sztoriról van szó, így félig poénos, félig komoly nyilatkozatpárbaj lett belőle. Semmi személyeskedés, vagy sértő nem volt Gerendás nyilatkozatában, csak a jó szándék vezérelt mindenkit. Nekem is értették már félre nyilatkozatomat, azok is magukra vették, akinek nem volt az ingük. Ez egy ilyen buli, ha valakinek nincs elég ideje és helye kifejteni, amit akar, akkor az félreérthető lehet. A töredéke a sztori annak, mint ami lett belőle.  A mai média mindent felkap, félreértelmezhetőek a címek és a kiemelt mondatok. Aki sokat szerepel a médiában, az élete során belefut két-három ilyen helyzetbe, hogy máshogy értelmezik a mondandóját.

 

 

 

További tartalmak