Musorujsag
Élő Eredmények

Több mint száz millió forintot ért Joe Jackson ütője

mti
Közel 600 ezer dollárért kelt el a 20. század elejének egyik legjobb baseball-játékosa, Joe Jackson ütője egy árverésen.

Az ütőt a Christie’s aukciós ház által meghirdetett kétnapos, baseballereklyéket áruba bocsátó árverésén egy online licitáló szerezte meg 583 500 dollárért (133,38 millió forint).

A „Cipő nélküli Joe”-ként is ismert játékos 1908 és 1920 között szerepelt az MLB-ben, s karrierjének egy eltiltás vetett véget. Jacksont – hét csapattársával együtt – azért marasztalták el, mert a liga gyanúja szerint másokkal együtt eladta az 1919-es nagydöntőt (World Series), melyet csapata, a Chicago White Socks elveszített a Cincinnati Redsszel szemben. Később több olyan bizonyíték is előkerült, amely a játékos ártatlanságára utalt, ráadásul a bíróság 1921-ben felmentette őt és társait a vádak alól, az MLB azonban ezek után mégis örökre eltiltotta Jacksonékat.

Az 1917-ben a White Socksszal bajnoki címet nyert Jackson mind a mai napig a liga történetének harmadik legjobb ütőátlagával (35,6 százalék) rendelkezik.

Ütője azért is lehetett ennyire értékes, mert csupán két ilyen sportszere maradt meg, s a most megvásárolt az egyetlen, melyen Jackson teljes aláírása is megtalálható.

További tartalmak