Eb-re megy a magyar muaythai-válogatott

A magyar muaythai-válogatott szombaton kezdi meg szereplését az október 22-29. közötti spliti Európa-bajnokságon (október 22-29.).

Dudok Károly, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség elnöke, illetve Bata Tamás főtitkár elmondta, hogy a szövetség és a sportág nincs könnyű helyzetben, hiszen évi 3 millió forintból gazdálkodik, pedig 44 bejegyzett klubot, és közel ezer tagot tud maga mögött. Ennek ellenére úgy érzik, hogy van fény az alagút végén:

„Egy kétéves szakmai program keretében kötöttünk szerződést júniusban Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal, és Szabó László szövetségi kapitány-helyettessel, mert szeretnénk kihozni a maximumot ebből a sportágból, a fiatal válogatottból, illetve a versenyzőkből egyaránt, és ehhez elengedhetetlen a szakmai és sportdiplomáciai fejlődés. A támogatások növelése érdekében szeretnénk egy ötven-hatvan oldalas szakmai anyagot benyújtani Szabó Tünde államtitkárasszonynak, hiszen csak ezzel tudunk érvelni, vannak elképzeléseink, terveink, törvényesen működünk, és reményeink szerint az Eb-n szép eredményeket érünk el”- Zárta mondandóját Dudok Károly.

A szövetség szakmai stábja sportdiplomáciai sikerként könyveli el, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB), illetve a Nemzetközi Amatőr Muaythai Szövetséggel (IFMA) is. Az IFMA töretlenül fejlődik, és a testület szakemberei most éppen azért dolgoznak, hogy 2024-ben vagy ’28-ban a thai boksz - bemutató sportágként - szerepelhessen az olimpián. Természetesen az is elismerés, hogy nem olimpiai sportágként a muaythai ott lehet a világjátékokon.

A körülményekről és a lehetőségekről, Szabó László szövetségi kapitány-helyettes számolt be: „Az a célunk, hogy minél hamarabb egy életpályamodellt mutathassunk a muaythai-közösségnek vagy azoknak a fiataloknak, akik ezt a sportágat választanák, hiszen fontos, hogy minden szempontból megbecsüljék, elismerjék az eredményeiket. Nos, eljött ez az idő is, a világjátékokon győztes muaythai-versenyzők is anyagi elismerésben részesülnek, az olimpiai arany értékének felét kapják majd, illetve később az életjáradék esetében is hasonló lesz a helyzet. Úgy véljük, hogy ez hatalmas előrelépésnek számít. Ugyancsak nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság címeres melegítőket biztosított a válogatott tagjainak az Eb-re, az Opel Gyulaitól autókat kaptunk, amelyekkel nekivághatunk a viadalnak, valamint Mikolai Andrástól, a Yokkao kizárólagos hazai forgalmazójától szponzori mezeket. Ezek a támogatások fontosak számunkra, de nem árt megjegyeznem, hogy épp csak a túléléshez elegendőek, az igazi szakmai előrelépéshez, többre lenne szükségünk.”

Szabó László azt is elárulta, hogy az idei két válogatott edzőtábort, saját pénzéből a kapitány, illetve az elnök finanszírozta, ami hosszútávon nem tartható állapot. Ugyanakkor azt is sikerként könyvelte el, hogy az ökölvívók frissen kinevezett szakvezetője, Balzsay Károly, üdvözölte a kapcsolatfelvételt, és januárban elkezdődhet egy közös szakmai munka a bokszolókkal.

Bányász Adrián szövetségi kapitány nagy tervekkel és tűzzel érkezett a válogatott élére: „Valóban nem könnyű támogatások nélkül dolgozni, de nekem az a dolgom, hogy ilyen feltételek mellett is a legtöbbet kihozzam a válogatottból. Számomra az a legfontosabb, hogy csapattá kovácsolódjunk, illetve, hogy ösztönözni tudjuk az utánpótlást, mert sokan szeretik ezt a sportágat, edzenek is keményen, csak a fő motivációjuk hiányzik, hogy elismerjék az eredményeiket. A válogatottban vannak idősebb versenyzőink, de ettől még fiatalnak számít ez a keret, viszont elszánt és sikerre éhes harcosok alkotják, akik ’sötét lovakként’ meglepetést is elérhetnek a spliti Eb-n. Az sem mellékes, hogy az A-kategória győztesei kvalifikálják magukat a lengyelországi világjátékokra. Nagyon erős mezőny gyűlt össze, ott lesznek a volt szovjet tagállamok versenyzői is, s bár nem szeretek jósolni, azért nagyon remélem, hogy sikerül egy-egy jó eredményt megcsípni. ”

A magyar indulók: Földvári Judit, Albrecht Péter, Bereczki Dominik, Busai Gergely, Fábián Kristóf, Gilányi Attila, Herceg Alex, Nagy Kristóf, Spéth Norbert, Szentkuti Norbert.

Kapcsolódó tartalom