Musorujsag
Élő Eredmények

Spartacus stílusosan búcsúzott

m4sport.hu/twitter | Szerző: Török Viktor
Utolsó hivatalos fellépésén van túl a svájci Fabian Cancellara. Az elmúlt 15 év kerékpársportjának egyik meghatározó alakja 6200 ember előtt búcsúzott a genti Kuipke versenypályán rendezett Ciao Fabian elnevezésű eseményen.

A versenyen két kilométeres egyéni üldözéses számban mérték össze tudásukat a kerekesek, az elődöntőben a szintén veterán Pippo Pozzato nem bírt a svájcival, majd a döntőben a britek olimpiai éremrekordere, Sir Bradley Wiggins sem tudta elrontani Cancellara ünneplését. Rajtuk kívül olyan sztárok emelték az est fényét, mint Sep Vanmarcke vagy éppen Franck Schleck.

A döntő futamának utolsó körei:


 
Akiben esetleg felmerülne a – jogos – kérdés, hogy egy ilyen rendezvényt miért nem Svájcban bonyolítottak le, annak érdemes tudnia, hogy Belgiumban valósággal imádják a 35 éves legendát. Egyrészt kecses, szinte művészi kerékpáros stílusa miatt népszerű, másrészt pedig a macskaköves versenyeken mutatott bátorságáért kedvelik – háromszor győzött a flandriai körversenyen (Ronde van Vlaanderen), és szintén három ízben diadalmaskodott a Paris-Roubaix egynaposon, melynek befutója nem mellesleg alig néhány kilométerre fekszik a francia-belga határtól. Ezen kívül életében először a szintén belgiumi Liége-ben húzhatta magára a Tour de France összetett éllovasának járó sárga trikót, miután megnyerte a 2004-es prológot.

Több mint hatezer rajongó köszönti a visszavonuló Fabian Cancellarát a genti Kuipke Velodromban, miután a Ciao Fabian elnevezésű verseny döntőjében legyőzte a brit Sir Bradley Wiggins. A svájci legenda kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnokként hagy fel az élsporttal. – Fotó: EPA/Jean-Christophe Bott

Cancellara saját bevallása szerint szeretett volna pályafutása csúcsán felhagyni a versenyzéssel, ami alighanem össze is jött neki, miután Rióban aranyérmet szerzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamán.

Korábbi eredményeit tekintve sem lehet szégyenkeznivalója, tízszeres svájci és négyszeres világbajnoknak mondhatja magát, Rió mellett pedig a pekingi ötkarikás játékokon sem talált legyőzőre az egyéni időfutamok során. Tour de France szereplései alkalmával összesen négy szakaszt nyert meg, és 19 napon keresztül tekerhetett sárga trikóban. Ezen kívül több kisebb egynaposon és hosszabb versenyek számos szakaszán is elsőként ért célba. Utolsó fellépésére az október végi Japán Kupán került sor, ahol a Trek-Segafredo csapat hasznos tagjaként győzelemhez segítette klubtársát, Fumiyuki Bepput.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rajtakapták a kerékpárbajnokot
Betörésen érték és őrizetbe vették Aitor Gonzálezt, a spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta 2002-es bajnokát.
Kerékpár
Címvédés az országúti vb-n
A címvédő szlovák Peter Sagan nyerte a férfiak mezőnyversenyét a dohai országúti kerékpáros világbajnokságon.
Kerékpár