Musorujsag
Élő Eredmények

Kapás Boglárka is megszólalt - minden egy helyen az úszószövetségi vitáról

MTI
Nem mond le posztjáról Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, akit a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka kedden szólított fel távozásra nyílt levélben.

„Megalázó, kínos, de rákényszerülünk a magyarázkodásra, ugyanakkor nincs jogunk megsértődni” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Gyárfás, aki leszögezte: nem mond le, mert kötelezettségei vannak. „Innen is üzenem, Katinkáék nem tudnak úgy megsérteni, hogy emiatt a sportág érdekei háttérbe szoruljanak.”

Gyárfás Tamás nem kíván lemondani elnöki posztjáról - fotó: M4 Sport Gyárfás Tamás nem kíván lemondani elnöki posztjáról – fotó: M4 Sport

A MÚSZ-elnök hangsúlyozta, hogy változatlanul a viszony rendezésére törekednek, de „ha nincs kommunikáció, párbeszéd, úgy nehéz”.
Ehhez kapcsolódóan Hargitay András szövetségi kapitány még szerda reggel az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, minden egyeztetésre meghívták Hosszút és edző férjét, Shane Tusupot, ám ők még válaszra sem méltatták őket.
„Mindenre van megoldás, hiszen nekünk nem az a célunk, hogy nekik ne legyen jó, az a célunk, hogy nekik jó legyen, ezért van a szövetség” – fogalmazott a szakvezető, majd hozzátette: Hosszút és férjét egységként kezelik, velük együtt szeretnének tárgyalni, ugyanakkor Shane Tusuppal gyakorlatilag semmilyennek nevezte a kapcsolatát.
Gyárfás Tamás a délutáni eseményen megjegyezte, nem akar tippelni, mi a mozgatórugója Hosszú Katinka és Shane Tusup megnyilatkozásainak, Hosszúék támogatottságát illetően pedig úgy fogalmazott, előfordulhat, hogy mások is csatlakoznak hozzájuk.

A 24.hu honlapon meg is jelent egy interjú az olimpiai bajnok Gyurta Dániellel, amelyben a klasszis így nyilatkozott: „Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni.”

Ehhez a nyilatkozathoz szólt hozzá az olimpiai bajnok Kapás Boglárka, aki a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez juttatta el véleményét: „Gyurta Dániel olimpiai bajnok csapattársamhoz szeretnék csatlakozni. Sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélnünk. Optimális esetben nekünk, versenyzőknek arra kellene koncentrálnunk, hogy teljes erővel a világversenyekre készüljünk, és csúcsformában álljunk a rajtkőre” – írta Kapás.
„Az elmúlt közel egy évben azonban ezen a téren valóban nem volt könnyű dolgunk. Vagy hangos belháborúk zajlottak, vagy éppen hidegháborús közegben kellett élnünk a mindennapjainkat. Bízom benne, hogy mihamarabb csak az úszásra tudunk majd koncentrálni azért, hogy országunk úszósportjának hírnevét tovább öregbítsük. Danival együtt én is bízom abban, hogy a sportvezetésben megszületnek azok a döntések, melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz. Mindez elsősorban Magyarország és a magyar úszósport érdeke” – tette hozzá a klasszis úszónő.

Kapás Boglárka szerint sincs minden rendben a magyar úszósport körül - fotó: M4 Sport Kapás Boglárka szerint sincs minden rendben a magyar úszósport körül – fotó: M4 Sport

Gyurta nyilatkozatáról Hargitay András szövetségi kapitány szerda késő délután az MTI-nek azt mondta: Gyurta szavait félreértelmezték, és az olimpiai bajnok nem kíván közös álláspontra helyezkedni Hosszú Katinkával.
Hargitay András hozzátette, Gyurta nem akar a sajtóban magyarázkodni, de felhatalmazta arra, hogy szavai átértelmezését tisztázza. „Dani elmondta, nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni. Ő annyit mondott, hogy, mint az élet bármely területén, az úszósportban is mindig van min javítani, de egyáltalán nem áll szándékában leváltani az elnököt. Egy vágya van, hogy legjobb tudása szerint, a tőle megszokott szinten készüljön.”

Az úszók mellett számos sportolót képviselő STRONGAA Management is kiadott egy közleményt Facebook-oldalán, bár egyúttal leszögezte, a szövetség és Hosszú Katinka konfrontációjának személyes vonatkozásában nem tartja magát illetékesnek.
A többek között a rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek Pétert képviselő cég szerint a MÚSZ és a versenyzők szakmai-emberi kapcsolatában fedi a valóságot, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként az úszókra. „A konstruktív együttműködés nem céljuk, egyeztetni és az általuk elgondolt irányvonaltól eltérni nincsen lehetőség” – olvasható a STRONGAA Management közösségi oldalán.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Gyárfás Tamásnak esze ágában sincs lemondani
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke nem mond le, még ha keddi nyílt levelében - melyben több pontban bírálta magát a szövetséget is - szorgalmazta is ezt a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka.
Úszás
Hargitay András: Ha Shane ott van, Katinka nem köszön
A Hosszú Katinka kontra Magyar Úszó Szövetség háború újabb összecsapásáról a szerdai Sportreggeliben nyilatkozott Hargitay András szövetségi kapitány, és Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnöke. A beszélgetés során eddig nem hallott részleteket hallhattunk.
Úszás