Musorujsag
Élő Eredmények

A Verrasztó-testvérek és Kozma Dominik is csatlakozott Hosszúékhoz - Gyárfásék konkrétumokra várnak

MTI
Verrasztó Evelyn és Dávid is csatlakozott a Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ) bíráló Hosszú Katinkához és Gyurta Dánielhez, miközben a szövetség vezetése konkrétan szeretné tudni, hogy az úszással kapcsolatosan milyen gondjaik vannak a versenyzőknek.

„Gyerekkorunk óta az úszás a legfontosabb dolog az életünkben, ezért úgy érezzük, hogy szeretnénk csatlakozni a Katka és Dani által tett kijelentésekhez. Több mint két évtizede szinte minden napot az uszodában töltve a jelenlegi generáció rangidős és élvonalbeli versenyzői mind hasonlóképpen gondolkodunk, hisz hosszú évek óta saját bőrünkön tapasztaljuk a jelenlegi rendszer működésének jó és rossz oldalait” – áll a testvéreknek a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez eljuttatott csütörtöki közleményében, amely így zárul: „Úgy gondoljuk, megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!”

Budapest, 2016. július 12. Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid úszók a Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2016. július 11-én. A testvérpár kvótát szerzett a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Kovács Tamás Verrasztó Evelyn (jobbról) és Verrasztó Dávid is csatlakozott úszótársaihoz a szövetséggel kirobbant vitában – MTI Fotó: Kovács Tamás

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor minden megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel („Nincs rend a magyar úszás körül…”), azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyaránt annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, „melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz”. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd most már a Verrasztó-testvérek is.

„Elérkezettnek látom az időt, hogy kiemelten eredményes válogatott társaimmal egyetértésben kiálljak az ügyért, amely a teljes magyar úszósport jövőjét érintő reformokat hivatott szorgalmazni” – írta a 25 éves úszó csütörtöki közleményében, amelyet a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez juttatott el.

„Az elmúlt években sajnálatos módon a Magyar Úszó Szövetség részéről a demokratikusnak semmiképp sem nevezhető, objektivitást gyakran mellőző eljárások, döntések születtek, amelyek megnehezítették a versenyzők és edzőik munkáját, ezzel kockáztatva felkészülésük nyugodtságát és eredményességét az aktuális világversenyekre”  – írta a londoni olimpián a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik, egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes úszó.

A látszat csal, vagy volt valaha ennyire felhőtlen a viszony Gyárfás Tamás (balról) és a Hosszú Katinka, Shane Tusup páros közt? – MTI Fotó: Músz / Szaka József

Mindeközben a MÚSZ csütörtöki közleményében konkrétumokat kért a versenyzőktől: „A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt
érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül” – írta a testület az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A MÚSZ vezetősége az előzmények taglalása után azt is kifejtette, vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja.

A MÚSZ – amint az a dokumentumban olvasható – változatlanul arra törekszik, hogy a legutóbbi rövidpályás Európa-bajnokságot, a legutóbbi Eb-t, valamint a riói olimpiát követően továbbra is Magyarország úszói legyenek Európa legeredményesebbjei az éremtáblázaton, és a hét év alatt lezajlott öt hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan a 2017-es hazai világbajnokság is sikeres legyen.

„Mindez csak nyugodt légkörben, közös összefogással valósulhat meg” – zárul az elnökségi közlemény.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hargitay András: Ha Shane ott van, Katinka nem köszön
A Hosszú Katinka kontra Magyar Úszó Szövetség háború újabb összecsapásáról a szerdai Sportreggeliben nyilatkozott Hargitay András szövetségi kapitány, és Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnöke. A beszélgetés során eddig nem hallott részleteket hallhattunk.
Úszás