Musorujsag
Élő Eredmények
×

Schmitt Pál megköszönte az ’56-os olimpia bojkottját

m1/mti
Magyarország köszönetet mond azon három ország sportolóinak, akik 1956-ban a melbourne-i olimpiától való távolmaradásukkal fejezték ki szolidaritásukat a magyar forradalom és szabadságharc leverése miatt - nyilatkozta Schmitt Pál az M1-en.

A volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja emlékeztetett: hatvan évvel ezelőtt Svájc, Spanyolország és Hollandia bojkottálta az Ausztráliában rendezett játékokat a magyarországi események miatt, az olimpiától akkor távol maradó sportolókat pedig most többnapos budapesti rendezvénysorozaton fogadják civil kezdeményezésre, amelyhez a Magyar Olimpiai Bizottság is csatlakozott.

A Civil Európai Zenei és Sportdiplomáciai Magyar Intézet, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége szervezésében megvalósuló eseménynek 11 holland, egy spanyol és egy svájci vendége lesz az egykori sportolók közül. Őket hétfőn a parlamentben fogadja Kövér László házelnök, a programsorozat fővédnöke, kedden pedig a Terror Háza Múzeumba látogatnak, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen pedig konferenciát szerveznek a tiszteletükre, amelyen köszöntőt mond Schmitt Pál. Szintén kedden, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik a vendégeket.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Álmok törtek össze az 1956-os olimpiai bojkott miatt
A Civil Európai Zene és Sportdiplomáciai Magyar Intézet igazgatója, Rosonczy-Kovács Mihály volt a pénteki Sportreggeli vendége, akitől megtudhatjuk, milyen hatása volt az 1956-os politikai eseményeknek Hollandiára, Spanyolországra és Svájcra, azaz arra a három országra, amely kiállt Magyarország mellet, így megtagadta a részvételt az 1956-os ötkarikás játékokon. A melbournei olimpiáról lemaradt versenyzők közül tizenegy holland, egy spanyol és egy svájci sportoló érkezik Budapestre, akiknek a tiszteletére november 22-én „Dank! Merci! Gracias! néven rendeznek gálaműsort.
Egyéb