Musorujsag
Élő Eredmények

Ezt reagálták Gyárfásék a versenyzők hét pontjára

MÚSZ/m4sport.hu
A Magyar Úszó Szövetség elnöksége hétfő délután közzétette álláspontját azután, hogy a magyar válogatott hét tagja - köztük a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka - az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából hét pontban fogalmazta meg, milyen változásokat sürget a sportágban.

A MÚSZ elnökségének megítélése szerint a feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok. „Véleményünk szerint a magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló. Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, melynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Ezen túlmenően elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy a szövetség gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében az eredményesség a legfontosabb szempont – így a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről.

Nyolcvanegy egyesület 2016-ban összesen 600 millió forintot kapott négy program keretében, további 133 millió forint értékben uszodai felszereléseket és a felkészüléshez fontos eszközöket. A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 versenyző vett részt, rájuk mindösszesen csak 2016-ban – az általuk igényelt sporteszközök és táplálékkiegészítők beszerzésével együtt – további 393 950 331 forintot fordított a MÚSZ.

A válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske-uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor, milyen mértékben használják a létesítményt, benne a válogatott tagjai számára kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert, illetve a regenerációt segítő modern berendezések.

Tény, hogy a Magyar Úszó Szövetség, beleértve Gyárfás Tamás elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak. Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni – véli a MÚSZ elnöksége.

A közleményben azt írják, hogy alighanem Hosszú Katinka és Shane Tusup a hétvégén összehívta azokat a sportolókat, akik az elmúlt napokban különböző hangnemben, közleményekben támogatásukról biztosították. Mindezzel egy időben dr. Salamon Ferenc, köztiszteletnek örvendő sportdiplomata nyugalomra szólította fel a szembenállókat, hangsúlyozva, hogyha valamikor, akkor most összefogásra lenne szükség, hiszen minden idők legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi sporteseménye előtt állunk.

Az elnökség szerint kérdés: valóban most van itt az ideje a csatározásnak, vagy – legalább a világbajnokság végéig – mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára. A sportolóktól, a klubok képviselőtől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadnak.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Íme Hosszú Katinkáék hét pontja
Gyárfás Tamás elnöknek és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljes vezetőségének távozását kérik azok az úszók, akik a múlt héten külön-külön emeltek szót a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt.
Úszás
Czene Attila: Hargitay legyen az elnök
Hargitay Andrást javasolja elnöknek és helyette Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában.
Úszás