Musorujsag
Élő Eredmények

Köszönetet mondanak a Melbourne-ről lemaradt sportolóknak

MTI
Magyarország a "Dank!, Merci!, Gracias!" programsorozattal kíván köszönetet nyilvánítani azoknak a holland, svájci és spanyol sportolóknak, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk amiatt, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát.

A hétfői sajtótájékoztatón az eseménysorozat ötletgazdája, Rosonczy-Kovács Mihály, a Civil Európai Zenei és Sportdiplomáciai Magyar Intézet igazgatója kifejtette: a XXI. században egyre nagyobb szerep jut a civil diplomáciának, s a zene és a sport az a két terület, amelynek segítségével, nyelvi nehézségek nélkül lehet országokat egymáshoz közelebb hozni, s a nemzetek közötti barátságokat szorosabbra fűzni.

A népzenész-történész hozzátette: megrendítő volt számára, amikor értesült arról, hogy hat évtizeddel ezelőtt Hollandiában, Svájcban és Spanyolországban milyen hatalmas társadalmi felháborodást keltett a magyar forradalom és szabadságharc szovjet tankok általi vérbe fojtása, s milyen erős szimpátia alakult ki Magyarország iránt.

„Hollandiában például három percre az egész országban megállt az élet, ilyenre legközebb a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után volt példa” – hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi nyomás következtében a három ország bojkottálta az olimpiát, s így 66 svájci, 44 holland és négy svájci sportoló maradt le élete nagy eseményéről.

A Civil Európai Zenei és Sportdiplomáciai Magyar Intézet, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége szervezésében megvalósuló „Dank!, Merci!, Gracias!” nevet viselő eseményorozatra 11 holland, egy spanyol és egy svájci egykori olimpikon jött el, akik közül többen személyes élményeiket is megosztották a sajtó munkatársaival a hétfői tájékoztatón.

Mary Kok, a hollandok úszója világcsúcstartóként várta az 1956-os melbourne-i olimpiát, s visszaemlékezése szerint a rádióból tudta meg, hogy nem vehet részt a játékokon.

Wim Mosterd, a holland vízilabda-válogatott tagja úgy fogalmazott: illúzió azt gondolni, hogy a sportot és a politikát külön lehet választani, pedig erre lenne szükség.

Werner Michel svájci tornász elmondta, ő csak két nappal később értesült a döntésről, hogy nem utazhat Ausztráliába. Bár három olimpiára is kvalifikálta magát, s végül mindegyikről lemaradt – Rómában tartalék volt, Tokióban pedig sérülés miatt nem indulhatott -, összességében nem keserűség tölti el, inkább büszke arra, hogy három olimpiára is jelölték.

A sportolókat hétfőn délután a Parlamentben fogadja Kövér László házelnök, a programsorozat fővédnöke, kedden a Terror Háza Múzeumba látogatnak, majd az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát szerveznek a tiszteletükre, este pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik majd őket.

További tartalmak