Musorujsag
Élő Eredmények

Kövér László fogadta az 56-os olimpiáról bojkott miatt lemaradt sportolókat

MTI
Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfő délután a Parlamentben fogadta azokat a holland, svájci és spanyol sportolókat, akiknek országuk a magyar forradalom iránti szolidaritás miatt bojkottálta az 1956-os, melbourne-i olimpiát.

A politikus, aki egyben a „Dank!, Merci!, Gracias!” programsorozat fővédnöke, ünnepi beszédében párhuzamot vont az 1956-os Magyarország és az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokról lemaradt sportolók sorsa között, akiket tiszteletbeli olimpiai bajnokoknak nevezett.

„A nemzetnek a szabadság hasonlót jelent, mint egy sportolónak az olimpiai részvétel” – fogalmazott a házelnök, aki utalt arra, hogy a holland, svájci és spanyol sportolókat olyan döntések fosztották meg a melbourne-i olimpiai részvételtől, amelyeket a fejük felett hoztak meg. „Amikor az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünnepeljük, azt gondoltuk, elégtételt kell adnunk mindazoknak, akik eddig ebből nem részesültek”.

Kövér kijelentette, tisztában van vele, hogy a melbourne-i bojkott egy óriási törés volt a Magyarország mellett kiálló országok sportolói számára. Egyúttal kiemelte: az 56-os hősök között sem jelent különbéget, hogy valaki szándékosan vagy csak véletlenül, az eseményekbe sodródva vállalta a sorsát, s beszéde zárásaként ezen az alapon a Budapestre látogatott holland, svájci és spanyol sportolókat is az 56-os hősök közé sorolta.

A sportolók nevében a Wim Mosterd, a holland vízilabda-válogatott tagja köszönte meg Magyarország gesztusát.

A Melbourne-ről lemaradt sportolók a programsorozat keretében kedden a Terror Háza Múzeumba látogatnak, majd az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát szerveznek tiszteletükre, este pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik majd a vendégeket.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="646696"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Kövér László fogadta az 56-os olimpiáról bojkott miatt lemaradt sportolókat
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/11/D__YT20161121020-1024x765.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Köszönetet mondanak a Melbourne-ről lemaradt sportolóknak
Magyarország a "Dank!, Merci!, Gracias!" programsorozattal kíván köszönetet nyilvánítani azoknak a holland, svájci és spanyol sportolóknak, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk amiatt, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát.
Egyéb