Musorujsag
Élő Eredmények

Sztrájk nehezíti az úszók utazását a rövidpályás vb-re

m4sport.hu | Riskó Márton
A Lufthansa légitársaság sztrájkja miatt három részre szakadt a kanadai Windsorban december 6-án rajtoló rövidpályás úszó világbajnokságra utazó magyar csapat - tudta meg az m4sport.hu Hargitay András szövetségi kapitánytól. Mindhárom különítmény szerdán kel útra, akárcsak Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup, akiket nem érint a sztrájk, mert ők nem csoportos, hanem névre szóló jegyeket kaptak.

A magyar delegáció 35 főből áll, 15 versenyző – 10 férfi és 5 női – utazik. Mindenkinek megy az edzője, ami Hargitay szerint nagyon fontos. Három gyúró lesz kint a helyszínen, Hosszú Katinkával külön masszőr foglalkozik, Bihari Ferenc személyében.

“Hosszú Katinka nagyon sokszor vesz igénybe gyúrót, ezért nem akartuk, hogy bárki is akadályozva legyen, mert az csak feszültséget okozott volna. Katinkának már az olimpián is külön gyúrója volt” – mondta Hargitay.

A háromszoros olimpiai bajnok versenyző más szempontból is kivételezett helyzetben van, hiszen ő és Shane Tusup névre szóló jeggyel repül, míg a többiek csoportos jegyeket kaptak, amiből a német légitársaság sztrájkja miatt problémák adódtak. Késely Ajna nem tud az edzőjével együtt utazni, de mivel kiskorú, mindenképpen kell mellé nagykorú kísérő a csapatba. Ezt a helyzetet is megoldották.

Késely Ajna - fotó: M4 Sport Késely Ajna – fotó: M4 Sport

“Lett volna lehetőségünk később indulni, de nem tudjuk meddig tart a sztrájk, így jobbnak láttuk, ha az előzetesen tervezett napon kelünk útra” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Elég régen, már a november elején rendezett százhalombattai rövidpályás országos bajnokság után tudni lehetett, hogy kik utaznak Windsorba. Az egyetlen probléma, hogy Kapás Boglárka betegeskedett, ezért kérdéses, hogy az olimpiai bronzérmes úszó elindulhat-e 800 méter gyorson, amennyiben nem, akkor Késely Ajna szerepelhet helyette. Erről kint a helyszínen, a technikai értekezleten is dönthet a szakvezetés. A 4X200-as gyorsváltóban biztosan elindul Kapás.

Az úszók formájával kapcsolatban Hargitay azt mondta, hogy egy világbajnokságra nyilvánvalóan mindenki felkészül, ráadásul elég komoly pénzdíjakat osztanak szét a legjobbak között. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy az ellenfeleknél kik, milyen számokban indulnak.

Az már az olimpia után eldőlt, hogy két klasszis, Gyurta Dániel és Cseh László kihagyja a röbvidpályás vb-t. “Öt-hat érmet biztosan szerzünk. Hosszú Katinka tizenkét számban indul, és mindegyikben éremesélyes. Kenderesi Tamás 200 pillangón, Bernek Péter 400 gyorson érhet el jó eredményt” – mondta a kapitány.

Arra a kérdésre, hogy a Hosszú Katinka által kirobbantott botrány milyen hatással van a versenyzőkre, Hargitay a következő választ adta: “biztos, hogy hatással vannak rájuk a történtek, de az edzéseken ez nem látszik. Belülről hat mindenkire, egyéntől függ, hogy milyen módon”.

Hargitay nem tudja, hogy a többi úszónak milyen a kapcsolata Hosszúval. “Ezt tőle kellene megkérdezni, de velünk ellentétben nem nyilatkozik.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hargitay: "Hosszú Katinka eddig érdemben egy szót sem szólt"
Hargitay András szövetségi kapitány több olyan úszóedzővel is tárgyalt, akinek versenyzői Gyárfás Tamás elnöknek és a Magyar Úszó Szövetség teljes vezetőségének távozását szorgalmazzák a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt.
Úszás
Begyulladt foggal nyert Kapás Boglárka
A szokásoknak megfelelően válogatottak sora, köztük olimpiai érmesek, így Cseh László is indult az egyetemisták és főiskolások országos úszóbajnokságon, a Tüskeuszodában.
Úszás
Hosszú Katinka zsebében az összes rövidpályás országos csúcs
Hosszú Katinka magyar rekorddal győzött 1500 méter gyorson Grazban, a 25 méteres uszodában zajló nemzetközi rövidpályás viadal pénteki napján, így a normál - vagyis 50-es - medencében olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyzőé immár mind a 18 rövidpályás számban az országos csúcs.
Úszás