Musorujsag
Élő Eredmények

Bede Ferenc szerint tizenegyest érhetett volna Kleinheisler bokszolása

m4sport.hu | Olasz Tamás
Bede Ferenc úgy véli, a szabályok szerint tizenegyest ítélhetett volna a játékvezető Kleinheisler László vasárnapi megmozdulása miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Darmstadt a Bundesliga 12. fordulójában 3-1-re kikapott a Schalke otthonában. A magyar válogatott légiós nem kapott játéklehetőséget a vendégeknél, a 63. percben azonban így is főszereplő lehetett volna. 2-1-es hazai vezetésnél ugyanis a darmstadti kapunál melegített az alapvonalon kívül, amikor egy Schalke-támadás végén felé tartott a kipattanó labda. Játékos nem volt a közelben, és mivel gelsenkircheni lábról pattogott kifelé a játékszer, kirúgás következett volna. Mivel csapata hátrányban volt, Kleinheisler gyorsítani akarta a játékot, ezért odaütötte a kapushoz a labdát. Csakhogy a felvételek alapján gyanús, hogy a játékszer a “bokszolás” pillanatában még nem hagyta el a pályát, azaz könnyen lehet, hogy cserejátékosként a saját tizenhatosán belül avatkozott játékba – ebből a szempontból mindegy is, hogy kézzel. A mérkőzés játékvezetője nem szakította meg a játékot, a Schalke játékosai sem reklamáltak, így kirúgás következett.

Darmstadt, 2016. október 22. Kleinheisler László, a Darmstadt 98 játékosa, miután gólt szerzett a VfL Wolfsburg ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2016. október 22-i mérkőzésén a darmstadti Jonathan Heimes Stadionban. (MTI/AP/DPA/Arne Dedert) Kleinheisler cserejátékosként lehetett volna főszereplő – szerencsére nem lett (MTI/AP/DPA/Arne Dedert)

Bede Ferenc szerint a szabály egyértelműen fogalmaz, ha Kleinheisler László valóban akkor ért a labdába, amikor az még nem hagyta el a játékteret, akkor tizenegyest kellett volna ítélnie a játékvezetőnek a Schalke javára. “Nyáron változtak a szabályok, mégpedig azért, mert az utóbbi években többször is előfordult olyan eset, hogy a kapunál álló cserejátékosok vagy arra járó gyúrók beszaladtak a pályára és kiütötték a labdát, hogy megakadályozzanak egy gólt – nyilatkozta a korábbi FIFA-játékvezető az m4sport.hu-nak. – Korábban ezért közvetett szabadrúgás járt, nyáron ez úgy változott, hogy ha külső személy avatkozik bele a játékba, akkor közvetlen szabadrúgás következik, ami a büntetőterületen belül tizenegyest jelent. Ebben a mostani esetben ha a játékvezető észlelte volna a szabálytalanságot és a szabályokhoz ragaszkodva megszakítja a játékot, akkor büntetőt rúghatott volna a Schalke. Mivel azonban Kleinheislernek nem a sportszerűtlenkedés volt a szándéka, sárga lap szerintem nem járt volna neki.”

A 2010-ben visszavonult bíró hozzátette, külső személynek az számít, aki a jegyzőkönyvben hivatalos személyként van feltüntetve, azaz a cserejátékosok, a gyúrók és az edzők. Ha egy néző avatkozik bele a játékba, ő rendkívüli személyként szerepel a szabályban, ilyenkor játékvezetői labda következik.

Bede Ferenc ugyanakkor úgy véli, mivel Kleinheisler nem gólt akadályozott meg, hanem csak gyorsítani akarta a játékot, a német játékvezető jól döntött, amikor nem szakította meg a találkozót, még akkor is, ha a keze az elütés pillanatában belógott a játéktér fölé. “A helyében én is ezt ítéltem volna. Ráadásul még a tévéfelvételek alapján sem egyértelmű, hogy bent volt-e a labda, élőben meg pláne lehetetlen volt megítélni.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kleinheisler szerzett vezetést a Darmstadtnak
Kleinheisler László megszerezte pályafutása első Bundesliga-gólját a német labdarúgó-bajnokság nyolcadik fordulójának szombati játéknapján. Nyert a Hertha és a Hoffenheim is.
Külföldi bajnokságok