Musorujsag
Élő Eredmények

Gyászszünettel kezdődik az El Clásicó

m4sport.hu
Egyperces néma csenddel fog kezdődni az európai klubfutball szombati csúcsrangadója. A Barcelona és a Real Madrid a gyászszünettel a Chapecoense brazil labdarúgóklub elhunyt játékosairól fog megemlékezni, akik a kolumbiai légi szerencsétlenségben vesztették életüket.

A spanyol szövetség döntése értelmében a szerdai és csütörtöki Király Kupa-mérkőzések is egyperces néma főhajtással kezdődnek. „Minden nap és minden hétvégén játékosok ezrei vannak úton kocsikban, buszokon, vonatokon és repülőkön. Folyamatosan ki vannak téve a balesetek veszélyének“ – nyilatkozta Javier Tebas La Liga-elnök. – “Szeretnénk az áldozatok előtt tisztelegni, megemlékezni róluk, a családjaiknak pedig a részvétünket kifejezni.“

Chapecoense-szurkolók a klub stadionjában 2016. november 29-én, miután előző este lezuhant a csapatot szállító repülőgép. (MTI/EPA/Bia Piva) Chapecoense-szurkolók a klub stadionjában 2016. november 29-én, miután előző este lezuhant a csapatot szállító repülőgép. (MTI/EPA/Bia Piva)

A Chapecoense a kolumbiai Atletico Nacional ellen lépett volna pályára szerdán a Copa Sudamericana döntőjének első, medellíni mérkőzésén. A kolumbiai klub részéről a tragédia után közölték, azt szeretnék, ha a második számú dél-amerikai klubsorozat győztesnek járó trófeát megkapná a Chapecoense. Az Atletico Nacional a gesztus érdekében már fel is vette a kapcsolatot a dél-amerikai szövetséggel.

A Chapecoense csapatát szállító repülőgép 77 emberrel a fedélzeten helyi idő szerint hétfőn este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. Korábban 81 főről írtak, ám kiderült, négyen nem szálltak föl a járatra. Ők valószínűleg a Chapecoense azon játékosai, akik nem szerepeltek volna a csapat soron következő mérkőzésén. Nem végleges adatok szerint a Chapecoense 19 játékosa hunyt el, míg három csapattag és a lezuhant repülőgép további három utasa túlélte a katasztrófát. Összesen 71-en vesztették életüket.

Egyperces néma főhajtás a Real Madrid edzésén – fotó: EPA/Ballesteros

A sportvilág szereplői, vezetők, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a Chapecoense csapatát, amelynek elnöke eltökélt abban, hogy talpra állítsa a klubot. A brazil klubok többsége, köztük a bajnok Palmeiras is jelezte: kész futballistákat kölcsönadni, hogy az egyesület tovább folytathassa szereplését.

Anglia a Wembley Stadiont a Chapecoense színeiben kivilágítva emlékezett meg a tragédiáról – fotó: EPA/Will Oliver

A Chapecoense a dél-brazíliai Chapeco városának csapata, 2014 óta élvonalbeli. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint az együttes eredetileg egy charterjárattal ment volna a szerdai mérkőzésre, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy kereskedelmi repülőgépre. Az utasszállító útközben leszállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőterén.

Tisztelgés a kolumbiai tragédia áldozatai előtt a Barcelona edzésén – fotó: EPA/Andreu Dalmau

Az AF Chapecoense labdarúgócsapata kicsinek számít a nagy brazil klubcsapatok mellett, az utóbbi időben mégis rendkívül eredményes volt. Az 1973-ban alapított egyesület a dél-brazíliai Santa Catarina állam nyugati részén fekvő Chapeco város klubja, sok német és olasz bevándorló leszármazottja él itt. A 200 ezer lakosú város együttese 2009-ben még a negyedik ligában játszott, utána azonban valósággal szárnyalni kezdett, olyannyira, hogy 2014-ben feljutott az élvonalba. Azzal pedig, hogy most bejutott a Copa Sudamericana döntőjébe – amely a dél-amerikai kontinens második legjelentősebb klubsorozata a Libertadores Kupa után -, története legnagyobb sikerét érte el. A kupa elődöntőjében az argentin San Lorenzót – Ferenc pápa kedvenc csapatát – búcsúztatta a Chapecoense. A klub egyik legismertebb játékosa a német-brazil Paulo Rink volt, aki később, 1997 és 2002 között a Bayer Leverkusenben játszott, 13-szor pedig pályára lépett a német válogatottban is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Újjáépítenék a tragédia sújtotta brazil focicsapatot
A brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgóklub alelnöke eltökélt abban, hogy talpra állítsa a csapatot, és mindent megtesz azért, hogy a gárda jövőre ismét pályára lépjen azok után, hogy a keret legtöbb tagja hétfőn este életét vesztette a kolumbiai repülőgép-szerencsétlenségben.
Külföldi futball
Hatan élték túl a kolumbiai légi katasztrófát
Nem végleges adatok szerint a Chapecoense brazil labdarúgóklub 19 játékosa hunyt el a kolumbiai légi szerencsétlenségben, míg három csapattag és a lezuhant repülőgép további három utasa túlélte a katasztrófát.
Külföldi futball