Musorujsag
Élő Eredmények

Kimondhatatlan névvel nehezebb sztárnak lenni

m4sport.hu/nba.com | Pál István
Jason Kidd, az NBA-ben szereplő Millwaukee Bucks vezetőedzője úgy véli, játékosa, Giannis Antetokounmpo csupán azért nem nagy sztár, mert túlságosan nehéz kimondani a nevét. Mi találtunk nehezen kiejthető nevű menőket.

A görög Antetokuonmpo nigériai származású, és bár borzalmasan nehéz kiejteni a nevét, sokat segítene a sztárrá válásban, ha a teljesítménye is alátámasztaná ezt, ugyanis akkor egészen biztosan mindneki megtanulná, vagy kapna egy menő, rövid becenevet. Van még rá ideje, ugyanis 22 éves.

A palánkok alatti világnál maradva Mike Krzyzewski nevét mindenki megtanulta, illetve van egy jól hangzó, rövid beceneve: Coach K, azaz K edző. Krzyzewski jelenleg a Duke egyetemi csapatának edzője, előtte pedig két világbajnoki címet, valamint 2008 és 2016 között zsinórban három olimpiai bajnoki címet szerzett az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottjával. A lengyel származású edző többször nyilatkozott már a nevéről, amelyből nem csinál gondot, hozzászokott már, hogy ahány ember, annyi féle kiejtés.

Mike Krzyzewski és DeAndre Jordan - fotó: EPA/Mike Nelson Mike Krzyzewski (jobbra) kivívta a tiszteletet, és a menő, rövid becenet.  Fotó: EPA/Mike Nelson

Maradjunk az Egyesült Államokban, de váltsunk sportágat. Ma’ake Kemoeatu, aki Ma’ake Tu’Amelie Kemoeatu-ként látta meg a napvilágot Tongán, majd miután a család Hawaii-ra költözött, Kahukuban nőtt fel. A 37 éves, korábbi falember, aki 2002 és 2012 között játszott az amerikai profi amerikaifutball-ligában, az NFL-ben, ezalatt sok hívet szerzett magának alázatos, kemény játékával. Öccse, Chris csupán keresztneve miatt nem került bele az összeállításunkba, bátyja megelőzte.

Saeid Mohammadpourkarkaragh London olimpiai bajnoka. Hányan mondták volna meg? Igaz, a 2012-es játékokon az ötödik helyen végzett a 94 kilogrammos iráni súlyemelő, de később mind a négy előtte végző vesrenyzőről kiderült, hogy ( könnyen kimondható neve van) doppingolt, így aztán Mohammadpourkarkaragh aranyérmessé lépett elő. Sokkal könnyebb egyébként a nevét kimondani, ha csak a Mohammadpourt használja.

Hazai vizekre evezve is találunk sztárt nehezen kiejthető névvel. Kleinheisler Lászlót a norvégok elleni labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésének hősét magyar szinten nevezhetjük sportcsillagnak, ráadásul az nyári franciaországi kontinenstorna kapcsán a magyarok nagy része krédezte egymástól döbbenten, hogy “te tudtad?” vagy “tényleg így kell kiejteni?” A köztudatban élő Kleinheizler helyett Kleinheisler. A betűk logikátlannak tűnő sorrendjébe több civil és szakmabeli nyelv is beletört már.

epa05375840 Laszlo Kleinheisler of Hungary celebrates at the end of the UEFA EURO 2016 group F preliminary round match between Iceland and Hungary at Stade Velodrome in Marseille, France, 18 June 2016. (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)  EPA/GUILLAUME HORCAJUELO   EDITORIAL USE ONLY Kleinheisler László nevét előbb megtanulta egy egész ország, majd az is kiderült, hogy kell kiejteni.  
Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO EDITORIAL USE ONLY

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Segíts, hogy segíthessünk! Ajándék a legnagyobb bajnokoknak!
A Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda Kft. karácsony alkalmából sportszereket gyűjt a Tűzoltó utcai daganatos és leukémiás gyermekeknek. Az ajándékokkal a klinika onkológiai osztályán kezelt betegeknek szeretné szebbé tenni a karácsonyát.
Egyéb
Önmagában az edzés nem elég
Élsportolónak lenni nem napi párórás elfoglaltság. Élsportolónak lenni hivatás, ennek okán a fejlődésért minden egyes pillanatban tenni kell, a siker érdekében kell étkezni, regenerálódni, aludni és főleg: gondolkozni.
Egyéb