Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Döbbenet és tisztelet – így reagált az F1 világa Rosberg visszavonulására

Twitter, Motor Sport, Motorsport, Reuters, Motorsport-Total
Az egész Forma–1 világát megdöbbentette Nico Rosberg visszavonulásának váratlan bejelentésével. A kollégák elismerően nyilatkoztak a világbajnok bátorságáról
Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Daniel Ricciardo: „Én nem így döntöttem volna. Ha megszerzed az elsőt, akkor még többet akarsz. Olyan ez, mint az első futamgyőzelem: függőséget okoz. Mindig többet és többet akarsz. Mivel nem tart örökké az érzés, újra és újra át akarod élni. Ha nem negyven évesen szerzem meg az elsőt, akkor én biztosan maradni fogok, és harcolni az újabb sikerekért. Vannak előnyei és hátrányai is a dolognak. Az előny mindenképpen az, hogy világbajnokként távozol, a hátrány pedig az, hogy jó nagy pénztől esel el a következő évben…”

Jackie Stewart, háromszoros világbajnok: „Meglepődtem, amikor hallottam a hírt, de azt is gondoltam, hogy ez csodálatos. Az első reakcióm az volt, hogy nincs mindig esély arra, hogy akkor fejezd be, amikor a csúcson vagy, neki azonban sikerült. Amikor én visszavonultam, az teljesen másfajta döntés volt, mint Nicóé, teljesen más körülmények miatt hoztam meg. (Stewart csapattársa és mentoráltja, Francois Cevert 1973-as halála után, bajnoki címe megszerzését követően, az év utolsó és saját 100. versenye előtt vonult vissza – a szerk.) Akkor én kiégtem, kimerültem a sok utazástól és versenyzéstől. Nem tudhatjuk, mi történt ebben az évben a háttérben, de belülről biztosan nem volt olyan élvezetes. És most, hogy megnyerte a bajnokságot, feltehette magának a kérdést, van-e még szüksége erre. Ő egy jól kinéző, jó megjelenésű, rendkívül intelligens és kedves ember. Biztosan nem lesz híján a különböző üzleti lehetőségeknek.”

David Coulthard, korábbi versenyző: „Nico Rosberg tehát visszavonul. Ki látta ezt előre? Én biztosan nem. Ez engem kicsit Mika Häkkinenre emlékeztet, akivel csapattársak voltunk. Ő is ilyen életkorban volt, amikor bejelentette visszavonulását a második bajnoki címének megszerzése után. Egyszerűen elfogyott, mentálisan kimerült. Mika szerintem pár évvel később kicsit már megbánta ezt, és eljátszott a visszatérés gondolatával. Nico – mint tudjuk – egy versenyzőcsaládban nőtt fel, és most elérte a saját Everestjét. Megérdemli a világbajnoki címét, és minden jót kívánok neki a visszavonuláshoz!”

Eddie Jordan, korábbi csapatfőnök: „Öt nap telt csak el azóta, hogy Nico Rosberg személyében új bajnokot koronáztunk meg. Micsoda meglepetés ez! De Nico Rosberg megérdemelten lett világbajnok, aki mindenkinél jobban összpontosított ebben a bajnokságban. Meglepődtem, de csalódott is vagyok, mert látni akartam őt visszatérni a pályára, hogy megvédje a bajnoki címét, ahogyan általában tenni szokták. Viszont ő különleges helyzetben van, mint a Hillek, hiszen az apja is világbajnok lett, ezért tiszteletben tartom, bármit is tesz. A magánélete, a családja, az apaság most mindent megelőz az életében. Minden jót és sok boldogságot kívánok neki a jövőre nézve!”

Jean Todt, az FIA elnöke: „Kiváltságosnak érzem magam, hogy Toto Wolff reggel felhívott, hogy informáljon Nico döntéséről. Meglepődtem, ahogy mindenki más is. De Nico megmutatta az évek alatt, hogy rendkívül bátor. Élete öt-hat legnehezebb körtét teljesíthette az év utolsó versenyén, de megcsinálta.”

Martin Brundle, korábbi versenyző: „Rendkívülinek találom ezt, óriási meglepetés. Ez egy személyes döntés, és rossz a Forma–1-nek, mert nem lesz címvédő bajnokunk a télen és jövőre.”

Nico Hülkenberg: „Tisztelet! Remélem, élvezni fogod a barbecue-zást!”

Respect, @nico_rosberg! Hope you will enjoy your time at the barbecue. pic.twitter.com/nvHkqZKB7z

— Nico Hülkenberg (@HulkHulkenberg) 2016. december 2.

Sergio Pérez: „Egy nagy bajnok!!! Nagy tiszteletem!”

Romain Grosjean: „Tiszteletem, barátom!”

Kevin Magnussen: „Hatalmas tisztelet!”

Damon Hill: „Szép volt, Nico! Inkább az élet, minthogy a köröket ródd! Tisztelet!”

Nigel Mansell: „Nico, micsoda bátor döntés! Nagyon erős indokai lehettek, abban biztos vagyok. Kiváló világbajnok. Nagyon érdekes a Mercedes helyzete.”

Marcus Ericsson: „Nagyon meglepődtem! De nagy tisztelet Nicónak! Nagyszerű bajnok. Élvezd életed új fejezetét!”

Johnny Herbert: „Hű! Nico Rosberg világbajnokként visszavonul. Micsoda módja egy pályafutás befejezésének! Élvezd a családdal töltött időt!”

Carlos Sainz: „Bumm! Nico, mindannyiunkat megleptél! Fantasztikus bajnok, élvezd a sikert, és a jól megérdemelt idődet a családdal!”

Felipe Massa: „Csodálatos pályafutás volt, testvérem! Bajnok vagy! Üdvözöllek a nyugdíjasok között!”

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sokkoló bejelentés: Rosberg visszavonul az F1-től!
Öt nappal azután, hogy megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, Nico Rosberg bejelentette, visszavonul a királykategóriától. A Mercedes versenyzője az FIA díjátadó gálája előtt hozta nyilvánosságra döntését, sokkolva azzal a Forma–1 világát.
F1 Hírek
„Én felhívnám Vettelt vagy Alonsót”
Bernie Ecclestone és Gerhard Berger is Fernando Alonsót, valamint Sebastian Vettelt javasolná a Mercedesnek Nico Rosberg pótlásához. Niki Lauda szerint ennél jóval nehezebb lesz a helyzetük.
F1 Hírek
Rosberg telefonon értesítette Wolffot
A Forma–1-től visszavonuló Nico Rosberg telefonon közölte sokkoló döntését a Mercedes sportigazgatójával, Toto Wolff-fal. A német elismerte, azért távozik, mert nem tudná újra elkötelezni magát egy, az ideihez hasonló kimerítő világbajnoki harc mellett.
F1 Hírek
Hamiltont nem lepte meg Rosberg döntése
Pénteki váratlan bejelentése előtt külön üzent Lewis Hamiltonnak Nico Rosberg, hogy tőle tudja meg, felhagy a versenyzéssel. A brit nem lepődött meg csapattársa döntésén, de hiányozni fog neki a nagy rivális.
F1 Hírek
Sok név, egy ülés – mit lép most a Mercedes?
Mozgalmas hét vár a Mercedesre: ki kell találniuk, hogyan tovább Nico Rosberg visszavonulása után. Sok név fölvetődött, Toto Wolff minden lehetőséggel számol, Lewis Hamilton nem szól bele a kérdésbe.
F1 Hírek