Egyre közelebb a thai boksz az olimpiához

A NOB, bejelentése értelmében, várólistás jelleggel olimpiai sportágnak tekinti a thai bokszot, melynek nemzetközi szövetsége három év múlva pályázhat a játékok hivatalos programjában való szereplésre, így a 2024-es, akár budapesti ötkarikás rendezvényen már szurkolhatnánk is az egyre népszerűbb küzdősport versenyzőinek. Az örömteli hírről, és a magyar thai boksz helyzetéről a hazai muaythai szakszövetség elnöke, Dudok Károly beszélt az m4sport.hu-nak.

Ami néhány éve még egészen elképzelhetetlennek tűnt, úgy látszik, mégis valóra válik: olimpiai sportág lesz a thai boksz. Hogy érintette a hír az elnök urat?

A nemzetközi szövetséggel való kapcsolattartás alapján igazából titkon számítottunk a dologra, meglepőnek talán azért nem nevezném, mert az elmúlt két-három év kemény munkája megalapozta a felvételt.

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta a NOB döntését?

Óriási lépésnek tartottam, hiszen a fiatal sportolóink számára innentől kezdve egy egészen más életpálya-modellt tudunk felfesteni, ugyanis míg korábban a nem olimpiai sportágak világjátéka jelentette számukra a legnagyobb célt, addig mostantól már ők is olimpiára készülhetnek majd. Természetesen hatalmas az öröm, de egyben a felelősség is, rengeteg munka vár ránk a jövőben.

A magyar muaythai válogatott Splitben A magyar muaythai válogatott a spliti Európa-bajnokságon. Fotó: m4sport.huMennyiben változtatja meg a mindennapi munkát az új helyzet, mik lesznek a legfőbb teendők?

Első feladatként már jövő héten felkeresem a Magyar Olimpiai Bizottságot, illetve a szakállamtitkárságot egyeztetés céljából, amibe a szakmai irányításunkat adó nemzetközi szövetségünket, az IFMA-t is szeretnék bevonni. Ezen kívül rengeteg új folyamatot kell beindítani a jövőben. Terveim között szerepel például regionális munkacsoportok kialakítása, melyek legfőbb célja a thai boksz népszerűsítése és az utánpótlás-nevelés lesz. Szeretnénk minél inkább támogatni a feltörekvő ifjúságot úgy szakmailag, mint a bizottságokon keresztül anyagilag.

Eljátszva a gondolattal, miszerint 2024-ben olimpiai sportág lesz a thai boksz, és a játékokat Budapest rendezi meg, milyen esélyekkel vágna neki a hazai eseménynek az akkori magyar válogatott?

A mostani 12-14 éves fiatalok az a korosztály, amelyik 2024-re beérhet, és akár ott is lehet majd az olimpián. Fontos, hogy ezt a korcsoportot meg tudjuk fogni, és olyan sportolót neveljünk belőlük, akik érdemben szállhatnak versenybe a legfényesebb éremért is. Rajtuk kívül igyekszünk motiválni az edzőket, valamint a klubokat is. A kiinduló helyzetünk nem tekinthető egyébként kedvezőtlennek, az augusztusi, bangkoki utánpótlás világbajnokságon például a 14-15 évesek között Szána Patrik személyében aranyérmesünk is volt.