Musorujsag
Élő Eredmények

A kétezres évek legjobb tizenegye

uefa.com | Szerző: Miklós Rita
Az Európai Labdarúgó Szövetség tizenötödik éves szokásához híven megválasztotta a 2016-os év legjobb csapatát, azonban rendhagyó módon minden idők legjobb tizenegyét is. A szervezet valószínűleg senkinek nem okozott meglepetést azzal, hogy a csapat gerincét a Barcelona és Real Madrid játékosai alkotják, mindössze három olyan focista került a legjobbak közé, akik nem a két spanyol sztárcsapatban rúgták a bőrt.

Azt már megszokhattuk, hogy az UEFA tizenötödik éve minden esztendő elején megválasztják az előző All Star-csapatát – csütörtökön jelent meg a 2016-os – az UEFA azonban 2017-ben újított egy kicsit, és összeszedte minden idők legtöbbször ezen a listán szereplő tizenegy játékosát is. Az év csapatába kerülések alapján kiválasztott 11 labdarúgóból öt a Barcelonához és három a Real Madridhoz köthető, a fennmaradó három labdarúgóból kettő a Premier League-ből, egy pedig a Bundesligából fért fel a listára.

Íme a tizenegy futballsztár:

Kapus

Iker Casillas: A poszt abszolút győztese, hat egymást követő évben (2007-2012) volt benne az év csapatában, mind a hat jelölését a Real Madrid színeiben zsebelte be. Ikonikus alakja a madridiaknak azok után is, hogy 2015-ben a Portóhoz igazolt. A poszton két nagy riválisa van, az olasz legenda, Gianluigi Buffon (4 jelölés) és a német Manuel Neuer (3 jelölés).

Iker Casillas bejelenti, hogy 16 év után távozik a Real Madridtól - fotó: MTI/EPA/Emilio Naranjo Iker Casillas sírva búcsúzott a Királyiaktól, a Real Madridnál töltött 16 éve alatt neve egybeforrt a klubbal. – fotó: MTI/EPA/Emilio Naranjo

Védők

Philipp Lahm: A három játékos egyike, aki nem a Barca vagy Real mezében kapta meg ezt az elismerést ötször is. A Bayern München klasszisa 2014-ben világbajnokságot nyert a német válogatottal, majd visszavonult a nemzeti csapattól, és a klubcsapatára koncentrál.

Carles Puyol: A lista első barcelonai játékosa, 19 évig focizott a katalánoknál, egész pályafutása alatt a Barcelona mezét viselte. 2014-ben vonult vissza, hatszor került be az év legjobbjai közé, a világ egyik legjobb védőjének tartották.

Carles Puyol - fotó: EPA/Toni Albir A Barcelona bongyor hajú ikonja, Charles Puyol, akit a világ egyik legjobb védőjének tartottak.  – fotó: EPA/Toni Albir

Gerard Piqué: A védelem másik oszlopa szintén a katalán klubból került be. A még mindig aktív labdarúgó négy évet ugyan eltöltött a Manchester Unitedben, de kiteljesedni igazán nevelőegyesülete, a Barca színeiben tudott.

Sergio Ramos:  A Sevillából került a Realhoz 2005-ben, azóta nem csak védőjátéka tette a Real Madrid alapemberévé, hanem kulcspillanatokban szerzett góljai is, melyek nagyban hozzájárultak a csapat sikeres szerepléséhez.

Középpályások

Xavi Hernández: A változatosság kedvéért egy újabb Barca-klasszis, aki 2015-től ugyan a katari al-Szadd játékosa, de 2008-tól 2012-ig a katalán klub labdarúgójaként került be az All Star csapatba.

Andrés Iniesta: Puyol mellett a Barcelona másik olyan ikonja, aki másik csapatnál még csak kölcsönben sem volt. Óriási tiszteletnek örvend a klubnál, – nem véletlenül – részese volt a Barcelona minden sikerének az utóbbi 13 (!) évben. Minden idők legtöbb trófeáját szerzett spanyol játékosa.

Steven Gerrard: Végre egy újabb játékos, aki még sosem viselte a Real- vagy a Barca-mezt. „Stevie G” a Liverpool sztárja volt, a junior klubbal együtt 28 (!) éven keresztül. 2015-ben a Pool-szurkolók nagy sajnálatára a Los Angeles Galaxyhoz igazolt, azonban úgy tűnik, 2016-os visszavonulása után visszatérhet a Vörösökhöz a szakmai stábba.

Steven Gerrardnak nehéz volt elbúczúznia a liverpooli szurkolóktól. Fotó: EPA/PETER POWELL A klubhűség egyik mintapéldája, Steven Gerrard, aki majd 3 évtizeden keresztül rúgta a bőrt a Liverpool színeiben. Fotó: EPA/PETER POWELL

Támadók:

Thierry Henry: A labdarúgó ugyan megfordult a katalánoknál, azonban az Arsenal sztárjaként került be ötször is az év legjobb játékosai közé. 2016-tól a belga válogatott segédedzőjeként tevékenykedik, és televízióban szakértőként is dolgozik.

Lionel Messi: Az argentin klasszist felesleges bemutatni, a világon nincs olyan sportrajongó, aki ne ismerné őt. Naponta jelennek meg róla cikkek, hihetetlenül technikás és tehetséges játékos. 2004 óta erősíti a katalánok felnőtt csapatát, átlagban majdnem minden mérkőzésén gólt szerzett. 2008 és 2016 között egyetlen alkalommal maradt ki a legjobbak közül, 2013-ban. Messi egyébiránt a lista egyetlen nem európai játékosa.

Cristiano Ronaldo: Az abszolút győztes. 11 alkalommal fért be az év csapatába 2004-ben és 2007-2009-ig a Manchester Unitedben mutatott teljesítménye alapján választották be az All Star csapatba, ezután azonban már a Real támadójaként érdemelte ki ezt a címet. Rendkívül gólérzékeny játékos, aki alázatosságával példát mutat nem csak a labdarúgóknak, mindenki másnak is.

Barcelona, 2016. április 3. Cristiano Ronaldo, a Real Madrid (b) és Lionel Messi, a Barcelona játékosa a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2016. április 2-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou Stadionban. (MTI/EPA/Alejandro García) A XXI. századi labdarúgás két legnagyobb sztárja, Ronaldo és Messi, egyértelműen helyük van a 2000-es évek 11 legjobb játékosa között. (MTI/EPA/Alejandro García)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sergio Ramos népszerűbb Cristiano Ronaldónál
Cristiano Ronaldo tizenegyedik alkalommal került be az év csapatába az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA), amely csütörtökön hozta nyilvánosságra a szavazás végeredményét.
Külföldi futball