Hosszú Katinka elforgatta a Tüske uszoda pályáit

Hétfő óta hosszában vannak kialakítva a pályák a Tüskecsarnok Uszoda 50 méteres medencéjében. Addig keresztben voltak besávozva, hogy ne tíz, hanem húsz - igaz rövidebb - pályán edzhessenek az úszók. Az átalakítást Hosszú Katinka kérte, aki a Komjádi Uszoda felújítása miatt ettől a héttől a Tüskében edz, az ő edzéstervét azonban 50 méteres medencére írták, így a keresztbesávozás neki nem volt megfelelő.

Az átalakítás mintegy 150 úszó napi programját borította fel, a Tüske Uszodában dolgozó hat klubnak most feleannyi pályán kell osztoznia. Bár a hírek szerint hamar megszületett a megoldás, az ügy újra rávilágított arra, hogy Budapesten kevés a válogatott úszók által használható 50 méteres versenymedence.

Kis György, a Budapest Olimpiai Központ vezetője az M4 Sportnak elmondta, a Császár-Komjádi és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda felújítása miatt jelenleg a Tüske Uszodáé az egyetlen medence, amely rendelkezésre áll. Ez azért probléma, mert a Magyar Úszó Szövetség csak a Nemzeti Sportközpontok uszodáiban bérelhet pályát a válogatott versenyzőknek. A hazai rendezésű világbajnokság előtti hónapokban tehát éppen a magyar úszók kerülnek hátrányba azzal, hogy egyetlen 50-es medencén kell osztozniuk.

Hargitay András szövetségi kapitány szerint a MÚSZ a válogatott úszók számára biztosítja a feltételeket, a baj az, hogy a szövetségek kérése ellenére a kelleténél később kezdték el a budapesti uszodák felújítását. A csúszásnak a nem válogatott úszók, vagyis az amatőrök és a gyerekek isszák meg a levét. "A probléma az, hogy ez a kérdés már 2015 augusztusában felmerült, hiszen ezt előre ki lehetett számítani. Szerintem lett volna idő felkészülni, hogy a medencéket mikor és hogyan alakítják át. Úgy szerettük volna, hogy amikor kimegyünk az olimpiára, akkor már elkezdik a Komjádinak az átalakítását, ez nem történt meg. Vagy legalább mondjuk nyáron alakították volna át a fedettet és télen a nyitottat, biztos valamilyen technikai akadálya lehetett ennek" - nyilatkozta Hargitay az M4 Sportnak.

A Komjádi Uszoda a júliusi vb alatt edzőmedence lesz, most még építési terület. A fenntartó NSK tájékoztatása szerint az átadásra egészen nyárig várni kell. Amíg tehát az új Dagály el nem készül, marad a Tüske Uszoda.