Musorujsag
Élő Eredmények

Zidane-nak több trófeája, mint veresége van a Real Madrid edzőjeként

m4sport.hu/marca.com/transfermarkt.com | Szerző: Pollák Márton
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Real Madrid valósággal szárnyal Zinedine Zidane vezetőedző irányítása alatt. A Blancók kilenc hónapja kaptak ki legutóbb, beállították a Barcelona harminckilenc meccsből álló veretlenségi rekordját, valamint az is megsüvegelendő, hogy a francia vezetőedző irányításával ötvenöt mérkőzésén csak két vereséget számlál a csapat, amely Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát és FIFA Klubvilágbajnokságot is nyert az elmúlt egy évben.

Új időszámítás vette kezdetét 2016. január 4-én a Real Madridnál, ekkor ugyanis Rafael Benítezt a játékosként világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane váltotta a Blancók kispadján, az együttes pedig megtáltosodott.

Zinedine Zidane, a Real Madrid sikerkovácsa. Fotó: EPA/WALTER BIERI

A francia mester első fél szezonját rögtön trófeával koronázta meg, miután a királyi gárda a Bajnokok Ligája döntőjében tizenegyesrúgásokat követően legyőzte a városi rivális Atlético Madridot. A sikeren felbuzdulva a 2016/17-es idényt ott folytatta a Real Madrid, ahol az előzőt abbahagyta: augusztusban a Sevillát legyőzve elhódította az Európai Szuperkupát. A Zidane-csapat pedig olyan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a mostani szezonban, hogy először a Leo Beenhakker vezette Real Madrid 34 meccses veretlenségi sorozatát adta át a múltnak, majd miután a spanyol bajnokság 17. fordulójában hazai pályán könnyed, 5-0 ás győzelmet aratott a Granada fölött, beállította a Barcelona korábbi, 39 meccsből álló veretlenségi sorozatát. Érdekesség, hogy a Barcelona sorozatát éppen Zidane csapata állította meg, miután 2016. ápriliásban négy évnyi sikertelenség után győzött a nagy rivális otthonában.

Kimondani is elképesztő, hogy a Real Madrid Zidane irányítása alatt ötvenöt mérkőzésen csupán kétszer kapott ki: a Blancók 2016. február 27-én, hazai pályán szenvedtek 1-0-s vereséget az Atlético Madridtól, majd április 6-án a Wolfsburg 2-0-ra győzte le őket a BL-nyolcaddöntő első felvonásán.

Azóta viszont huszonhárom bajnokijából tizenkilencet megnyert és csak négyet adott döntetlenre az együttes. A Bajnokok Ligájában tíz összecsapáson hat győzelem és négy döntetlen a mérleg, míg a Spanyol Kupában mindhárom mérkőzésüket megnyerték. Mindezek mellett az UEFA Szuperkupában 3-2-re győzték le az Európa Liga-győztes Sevillát, a FIFA Klubvilágbajnokságon az elődöntőben és a döntőben is megállíthatatlanok voltak, Zidane pedig megszerezte harmadik trófeáját a csapattal.

Ezrek fogadták Madrid utcáin a BL-győztes Realt - Pepe, Sergio Ramos és Keylor Navas - fotó: EPA/Javier Lizon Egy év alatt három trófeát gyűjtött a Zinedine Zidane által irányított Real Madrid- Fotó: EPA/Javier Lizon

Nem csoda, hogy ezek után Zidane Torino felé kacsintgat. No, nem azért, hogy átvegye Massimilani Allegritől a Juventus kispadját, sokkal inkább az Öreg Hölgy rekordjára fáj a foga a negyvennégy esztendős trénernek. Játékosként Zidane 1996 és 2001 között szolgálta a Juventust, mellyel azonban edzőként korábbi csapattársa, Antonio Conte ért el csúcsteljesítményt 2011/2012-ben (érdekesség, hogy Conte a mostani szezonban kis híján az angol Premier League-ben is rekordot döntött, ám ezt a számítását éppen a Real Marid által csábított Dele Alli húzta kersztül): az olasz mester 43 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkált a Zebrákkal, közte egy veretlenül megszerzett bajnoki címmel.

Most azonban a Real Madridnak zöld lámpája van, hogy beállítsa, majd akár meg is döntse a Juve-rekordot. Ehhez nem kell mást tenniük a Blancóknak, mintsem megőrizni veretlenségüket a következő négy találkozón: a Real Madrid soron következő mérkőzése a csütörtöki, Sevilla elleni idegenbeli Spanyol Kupa-visszavágó, majd a két csapat három nap múlva bajnokin méri össze ismét erejét a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban, ezt követően Cristiano Ronaldóék a bajnokságban hazai pályán fogadják a Málagát, majd a Real Sociedadot.

Zinedine Zidane - fotó: MTI/EPA/Malte Christians Kétségtelenül jó a hangulat Madridban – Fotó: MTI/EPA/Malte Christians

Zidane-nak nem más volt az edzője a Juventusnál, mint a szivarozó védekező specialista, Marcello Lippi, akinek a keze nyoma látható a francián, hiszen a mostani bajnoki kiírásban tizenhat mérkőzésen mindösszesen tizennégyszer találtak be az ellenfelek a Real kapujába, így a Diego Simeone vezette Atlético Madriddal holtversenyben a második legkevesebb gólt kapták a La Ligában. Ezen a téren csak a Villarreal bír jobb mutatóval, tizenhét meccsen csupán tizenkétszer kapituláltak.

A kevés kapott gól azonban nem azt jelenti, hogy a Real Madrid védekező csapat lenne, hiszen a bajnokságban szerzett negyvenöt találatuk a legtöbb a ligában. Mindössze arról van szó, hogy Zidane remekül megtalálta az egyensúlyt a támadás és a védekezés között, ennek köszönhetően pedig meglehetősen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az amúgy sztároktól hemzsegő együttes.

Zidane sikerének hátterében a többi között az áll, hogy nagyon összerakta a középpályát. Korábban a Gareth Bale, Karim Benzema és Cristiano Ronaldo alkotta, BBC-nek nevezett trió volt érinthetetlen, most azonban a szakemberek a CMK-t – Casemiro, Luka Modric, Tony Kroos – tartják a Real Madrid legnagyobb erősségének.

Cristiano Ronaldo gólöröme a Borussia Dortmund-Real Madrid BL-csoportmeccsen - fotó: EPA/Bernd Thissen Még Cristiano Ronaldo is elfogadja Zidane döntéseit – Fotó: EPA/Bernd Thissen

Miután a Blancók 2-0-ra kikaptak a Wolfsburgtól, Zidane megálmodta a Casemiro, Modric, Kroos középpályát, a királyi gárda pedig tizenkettőt megnyert abból a tizennégy mérkőzéséből, melyen a CMK muzsikált a pálya középső harmadában. A francia nem is szívesen bontja meg a hármast, ellenben a BBC-vel, ahol ha a szükség úgy hozza, még Cristiano Ronaldót is lecseréli vagy pihenteti. A portugál pedig, ha nem is örömmel, de elfogadja edzője döntéseit.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem mellesleg öt Real Madrid-játékost is beválasztott az Év csapatába: a balhátvéd Marcelo mellett a csapatkapitány, Sergio Ramos, a középpálya két pillére, Luka Modric és Tony Kroos, valamint a négyszeres aranylabdás, és a 2016-os FIFA-gálán negyedszerre is az Év játékosának választott Cristiano Ronaldo egyaránt bekerült az álomtizenegybe.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Chelsea kapusa elképesztő bombát ragasztott a jobb felső sarokba
Thibaut Courtois, a Chelsea elsőszámú kapusa edzésen villantotta meg kitűnő rúgótechnikáját. A közel két méter magas hálóőr bombagólját bármelyik csatár megirigyelné. A londoni együttes a Premier League 20. fordulóját követően magabiztosan, öt ponttal vezeti a bajnokságot a Liverpool előtt.
Külföldi futball
Megszavazták a 48 csapatos vb-t
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tanácsának keddi döntése értelmében 2026-ban már 48 csapat szerepelhet a világbajnokságon.
Külföldi futball
Telefonos segítség kellett a Puskás-díj átvételéhez
Mohd Faiz Subri, a malajziai Penang játékosa érdemelte ki a 2016-os év legszebb találatáért járó Puskás-díjat. A gólllövést szemmel láthatólag volt már alkalma gyakorolni, a csillogó rendezvényen tartott beszédek terén azonban van még mit tanulnia a fiatal labdarúgónak. Szerencsére a XXI. század vívmányai a meghatottságtól némileg zavarban lévő sportember segítségére siettek...
Külföldi futball