×

Sainz a „legrosszabbra” készül

Újabb Forma–1-es versenyző hívta fel a figyelmet az edzésmunka fontosságára az új szezon kezdete előtt: Carlos Sainz a lehető „legrosszabbat” várja a 2017-es autóktól, melyek elmondása szerint néhány kör alatt kifáraszthatják a mezőny tagjait.

Carlos Sainz (Fotó: Photo4 / XPB Images) Carlos Sainz (Fotó: Photo4 / XPB Images)A 2017-es szabályok megalkotásakor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az F1-es autók gyorsabbak és nehezebben vezethetők legyenek. Tudva, hogy idén keményebb fizikai kihívásokkal kell szembenézniük, a pilóták a korábbinál intenzívebb edzésekkel készülnek a szezonra, és egyre többen adnak hangot annak, hogy ezek nélkül igen nehezen boldogulnának az új gépekkel.

A Toro Rosso spanyolja, Carlos Sainz például kijelentette, a fizikai felkészüléssel kapcsolatban egy egészen új, extrém szintre kell lépniük az F1-es mezőny tagjainak. „Fizikai terhelés szempontjából nézve sosem volt egyszerű Forma–1-es autót vezetni, hiába lettek valamivel lassabbak az utóbbi években” – mondta a csapat hivatalos honlapjának. „Volt, hogy az egyik évben valamivel könnyebb, és volt, hogy valamivel nehezebb volt, de mindig nagyon fittnek kellett lenni” – tette hozzá.

Carlos Sainz (Fotó: Bearne / XPB Images) Carlos Sainz (Fotó: Bearne / XPB Images)„Az viszont igaz, hogy idén extrém szintre léphetünk, igaz, most még nem tudjuk, egészen pontosan milyen lesz. Én a legrosszabbra készülök. Arra, hogy az első barcelonai teszten öt kör után kikészül a nyakam és 180 lesz a vérnyomásom. Persze, ha ebből indulok ki, és erre készülök, akkor természetesen nem lesz pont így” – magyarázta a fiatal pilóta.

Később elmondta, az idei szezonra való fizikai felkészülést már decemberben elkezdte, korábban, mint eddig bármikor Forma–1-es pályafutása során. „Általában január 2-án vagy január 3-án kezdem az edzést, de most be akartam iktatni egy plusz hetet, szóval korábban láttam hozzá. Mindannyian tudjuk, hogy az új autók komolyabb kihívást jelentenek majd. Ez egyet jelentett azzal, hogy újévkor nem bulizhattam olyan keményen, de hébe-hóba áldozatokat kell hoznunk.”

A spanyol azt is elárulta, hogyan telt az „ünnepi szünet”, mely során nem bírt teljesen elszakadni a munkájától. „A barátnőmmel Dominikán nyaraltam, a karácsonyt pedig a családommal töltöttem Madridban. Az F1-ben csak nyáron és decemberben van némi szüneted, de ilyenkor már ott motoszkál az agyadban, hogyan készülsz majd az új szezonra. Az üdülés során is megnéztem az e-mailjeim… az F1 már csak ilyen, folyamatosan a munkádon jár az eszed. De én ezt is szeretem!”

Carlos Sainz (Fotó: xpbimages.com) Carlos Sainz (Fotó: xpbimages.com)