Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb tabukat döntene le a FIFA

Sport Bild/m4sport.hu
A világbajnokság 48 csapatossá bővítése után újabb merész változtatásokat fontolgat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

Marco van Basten, a FIFA technikai igazgatója a Sport Bildnek vázolta ötleteit. A holland focilegenda például bevezetné a tizenegyesek helyett a szétlövést. A jégkoronghoz hasonló megoldás azt jelentené, hogy a játékosok 25 méterről vezetnék rá a labdát az ellenfél kapusára. Van Basten ettől azt reméli, hogy elkerülhető lesz a pontegyenlőség a csoportküzdelmek végén. „Ha egy csapat például 0-0-t játszik egy ellenféllel, egy másik ellen pedig 1-0-ra nyer, nagy esély van arra, hogy a végén mindhárman azonos pontszámmal és gólaránnyal fognak állni. De ha 90 perc játék után jön a szétlövés, és az egyik csapat ötször, a másik négyszer, a harmadik pedig csak kétszer talál be, sokkal egyszerűbb eldönteni, hogy melyik a csoportelső, a -második és a -harmadik” – mondta az 52 éves extámadó.

Marco van Basten - fotó: EPA/Walter Bieri Marco van Basten – fotó: EPA/Walter Bieri

Van Basten szerint a szétlövés úgy zajlana, hogy minden csapat ötször próbálkozhat, a sípszó után pedig a játékosnak nyolc másodperce van arra, hogy 25 méterről befejezze az akciót. A kapus mindeközben nem mehet a tizenhatoson kívülre, ha hárít, vége az akciónak. A korábbi csatár szerint ez a megoldás mind a nézők, mind a játékosok számára izgalmasabb lenne, mivel egy tizenegyes pillanatok alatt lezajlik. „A szétlövésnél a játékosnak több lehetősége is van. Cselezhet, lőhet, kivárhat, hogy a kapus hogyan reagál. Ez jobban hasonlít a rendes meccsszituációkhoz.”

A következő meredek ötlet a lesek eltörlése, amely nagyon sok focirajongó számára szinte elképzelhetetlen. Van Basten ugyanakkor nagyon kíváncsi arra, hogyan működne a játék les nélkül. „Attól tartok, ezt sokan elleneznék. Én azonban mellette lennék, mert a labdarúgás mostanában egyre jobban hasonlít a kézilabdához: kilenc játékos plusz a kapus betömörül a büntetőterületre, mintha falat állítanának.”

Szerinte les nélkül a támadók a védők mögé tudnának állni, akiknek így jóval nehezebb dolguk lenne. „Gyeplabdában már eltörölték a lesszabályt, és nincs belőle probléma. A csapatok a labdarúgásban is alkalmazkodnának ehhez.” A lesszabály eltörlésének ráadásul az az előnye is meglenne, hogy egy csomó vita megszűnne a játékvezetéssel kapcsolatban. Van Basten ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez egy nagyon merész szabálymódosítás lenne, ami jelen pillanatban még nem kivitelezhető.

A FIFA technikai igazgatója a taktikai szabálytalanságokat a jövőben nem sárga lappal, hanem öt- vagy tízperces kiállítással büntetné. „Ennek lenne elrettentő ereje, mivel mégiscsak nehezebb tíz emberrel tizenegy ellen játszani, pláne nyolccal vagy kilenccel.” 

Ez egyébként egybecseng azzal, amit nemrég a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheim edzője mondott. „Rajtam egyáltalán nem segít, ha az ellenfél játékosa sárga lapot kap a taktikai szabálytalanság után, aztán majd valamikor ki kell hagynia egy meccset. A játékvezető ott azonnal küldje ki a vétkest öt percre” – nyilatkozta Julian Nagelsmann.

Van Basten ezen kívül a kosárlabdához hasonlóan azt is bevezetné a fociban, hogy egy védő maximum ötször szabálytalankodhatna, utána pedig el kellene hagynia a pályát. Ezzel a sztárok „faragását” lehetne elkerülni.

Marco van Basten tisztában van azzal, hogy a tervezett forradalmi változásokat nem szabad túl gyorsan áterőltetni. „Lépésről lépésre kell haladnunk. Sok edzővel, játékossal és menedzserrel beszélek, kikérem a véleményüket, hogy mi lehet jó a labdarúgásnak, hogyan néz ki a sportág jövője.”

További tartalmak