Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari elveszítheti többmilliós bónuszát

Forbes, Sky
A Forma–1 jövőbeli többségi tulajdonosa, a Liberty Media változtathat a kategória pénzelosztási rendszerén, ez a lépés pedig leginkább a Ferrarit érintheti negatívan, a vörösök ugyanis elveszíthetik bónuszukat, amit az utóbbi időszakban rendre megkaptak.
Ferrari (Fotó: Batchelor / XPB Images) Ferrari (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Miután a részvényesek áldásukat adták az F1 többségi tulajdonrészének felvásárlására, és a Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott az adásvételre, célegyenesbe érkezett a Liberty Media. Az amerikai cég a hírek szerint már a hónap végén befejezheti az átvételt, és hamarosan hozzákezdhet tervezett reformjainak megvalósításához.

Egyik elképzelésük az, hogy igazságosabbá teszik a kereskedelmi bevételek elosztásának rendszerét, segítve ezzel a kiscsapatokat és a középmezőny tagjait. Ők gyakran kritizálták a jelenlegi szisztémát, bírálataik pedig nem is voltak alaptalanok, hiszen a Ferrari például „csak azért” kap 90 millió dollárral többet, mert régóta jelen van a királykategóriában. Ez az összeg pedig önmagában a duplája annak, amit például a Sauber, vagy a Manor kap az előző éves szerepléséért.

Sergio Marchionne és Maurizio Arrivabene (Fotó: xpbimages.com) Sergio Marchionne és Maurizio Arrivabene (Fotó: xpbimages.com)

Greg Maffei, a Liberty vezérigazgatója véget akar vetni ennek az „egyenlőtlenségnek”, elmondása szerint pedig a Ferrarinak is el kell gondolkodnia a változás elfogadásán, az igazságosabb pénzelosztás ugyanis a Forma–1 javát szolgálná, hiszen a mezőny szorosabbá válhat, ha a kisebb csapatok is több pénzből gazdálkodhatnak. A legfőbb cél pedig az, hogy izgalmasabbak legyenek a futamok.

„Ha te vagy a Ferrari, akkor komoly bevételed származik a szponzoroktól, ez a pénz pedig egyenesen hozzád érkezik” – mondta Maffei a Forbesnak. „A nagyszerű versenyek után ez csak növekedni fog. A csapatok kifizetésének egyenlőbbé tételével tisztességesebb helyzetet teremtenénk. Ha a Ferrari szemszögéből nézzük, arra számítanék, hogy létrejön egy remek platform, ami segítheti a szponzori bevételek növelését, szóval ez egy adok-kapok helyzet volna” – magyarázta a szakember.

A Liberty érkezésével a sport kereskedelmi ügyeit intéző Bernie Ecclestone jövője is kérdésessé vált. A Sky információi szerint az új tulajdonos már a jövő héten bejelentheti a brit szakember „lefokozását” (egyfajta ügyvezető igazgató lenne). A kategória üzleti ügyeit a folytatásban az ESPN korábbi elnöke, Sean Bratches intézhetné, a sporttal kapcsolatos döntéseket pedig a korábbi csapatvezető, Ross Brawn felügyelné. A Liberty legalábbis most őket szeretné kinevezni, a Sky pedig úgy tudja, hogy erre már a következő hetekben sor kerülhet.

Bernie Ecclestone (Fotó: Moy / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak