Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalos: Új tulajdonosa van az F1-nek, Ecclestone távozott!

Liberty Media
Bernie Ecclestone után a Liberty Media is megerősítette: Chase Carey lett a Forma–1 ügyvezető igazgatója. Egyúttal jelezték, végbement a sportág adásvételi folyamata.
Chase Carey és Bernie Ecclestone (Fotó: xpbimages.com) Chase Carey és Bernie Ecclestone (Fotó: xpbimages.com)

Az amerikai médiacég hétfő esti közleménye a hivatalos bejelentése volt annak, amiről Bernie Ecclestone már pár órával korábban nyilatkozott a német Auto Motor und Sportnak: mostantól nem ő, hanem az egyben az elnöki pozíciót is betöltő Chase Carey a Forma–1 ügyvezetője. A Liberty Media emellett bejelentette, felvásárolták az F1 anyacégét, a Delta Topcót, melynek mostantól 100%-os tulajdonosai.

„Örömmel jelentjük, hogy teljesítettük az F1 felvásárlási folyamatát, Chase pedig ügyvezető igazgatóként irányítja az üzletet. Hatalmas lehetőségek kínálkoznak a növekedésre, és teljes mértékben hisszük, hogy Chase képességeinek és tapasztalatának köszönhetően a megfelelő személy ennek eléréséhez” – nyilatkozta Greg Maffei, a Liberty Media Corporation ügyvezető igazgatója. „Szeretnék köszönetet mondani Bernie Ecclestone-nak, aki tiszteletbeli elnök lesz, köszönhetően annak, hogy sikeresen épített fel egy globális sportágat.”

Chase Carey elmondta: „Izgatottan várom az új feladatomat. Az F1-ben számos kiaknázatlan lehetőség rejlik. Örömmel hallgattam végig a szurkolók, a csapatok, az FIA, a rendezők és szponzorok ötleteit és sportággal kapcsolatos várakozásait. E partnerekkel közösen dolgozunk majd azért, hogy új dimenziókat adjunk a sportágnak, hogy jobbá tegyük a versenyélményt.”

Chase Carley, az F1 elnök-vezérigazgatója (Fotó: Bearne / XPB Images) Chase Carley, az F1 elnök-vezérigazgatója (Fotó: Bearne / XPB Images)

Ő is köszönetet mondott elődjének. „Szeretném megköszönni és elismerésemet kifejezni Bernie-nek, hogy évtizedeken át irányított. A sportág neki és az általa vezetett tehetséges csapatnak köszönhetően vált azzá, ami, és ő mindig az F1-es család része marad. Bernie a tiszteletbeli elnöki pozíciót a sportágért elvégzett munkájával érdemelte ki. Hálás vagyok, hogy irányt mutatott nekünk az F1 hosszabb távú sikereinek felépítéséhez.”

Ami Ecclestone-t illeti, elégedetten tekintett vissza a mögötte álló negyven évre, s egyben „örömmel” üdvözölte az új tulajdonost. „Büszke vagyok arra az üzletre, amit a negyven év alatt kiépítettem, valamint amit elértem a Forma–1-gyel, és szeretnék köszönetet mondani a rendezőknek, csapatoknak, szponzoroknak, tévétársaságoknak, akikkel együtt dolgoztam. Örömmel veszem, hogy a Liberty felvásárolta a céget, és hogy befektetne az F1 jövőjébe. Biztosra veszem, hogy Chase irányítása jó hatással lesz a sportágra” – idézte a 86 éves egykori vezetőt a közlemény.

Fotó: xpbimages.com) Fotó: xpbimages.com)

A Liberty jelezte, cégüket Formula One Group néven működtetik tovább, az F1-et pedig továbbra is Londonból fogják irányítani. Greg Maffei az elnökség helyettes vezetője lesz.

Az amerikaiak kedden egy tévéműsorban részletesebben is beszámolnak a most végbement üzlet hátteréről. Hírek szerint hamarosan az is kiderül, milyen új struktúrával, s milyen vezetőséggel terveznek nekivágni az F1 megújításának. Az értékesítési marketingrészleg élére a várakozás szerint az ESPN korábbi befolyásos vezérét, az innovatív ötleteiről híres Sean Bratchest állíthatják, míg a sportág szabályrendszerével és sportügyeivel Ross Brawnt bízhatják meg.

További tartalmak