Musorujsag
Élő Eredmények

Ki sem jutottak a norvégok, mégis velünk negyeddöntőznek

m4sport.hu
A férfi kézilabda-világbajnokságon a legjobb nyolc között a Fair Play-díjas Norvégia ellen lép pályára Magyarország. Az egyénileg és csapatként is erős északiak ellen nem lesz könnyű dolga Nagy Lászlóéknak. A skandinávok legyőzésében azonban már van gyakorlata a mieinknek.

Az olimpiai bajnok dánok bravúros legyőzése után a norvég férfi kézilabda-válogatott ellen juthat a vb legjobb négy együttese közé a magyar nemzeti csapat. A keddi ellenfélről kijelenthető, hogy története legfényesebb időszakát éli.

Az egyre erősebb mezőnyben az északiak rendre kijutnak az Európa-bajnokságra, és a tavalyi Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutottak. Nem is akárhogyan, ugyanis a csoportkörben legyőzték a fehéroroszokat és a horvátokat is. A középdöntőben az akkor még olimpiai, világbajnoki és Eb-címvédő franciákat és a házigazda lengyeleket is. Az elődöntőben a németek hosszabbítás után győztek, a norvégok pedig a negyedik helyen végeztek, és Fair Play-díjas „nem óvásukkal”  ugyan lemaradtak a riói olimpiáról, de örökre beírták magukat a sport történelmébe.

Érdekesség, hogy alapesetben a norvégok nem is jutottak ki a franciaországi vb-re, ugyanis a szlovének legyőzték őket a selejtezőben. A nemzetközi kézilabda-szövetség (IHF) azonban szabadkártyát adott a válogatottnak, köszönhetően az utóbbi évek eredményeinek, valamint annak, hogy a kiesők között az északi csapat volt a legjobb.

A nemzetközi szövetség honlapján fellelhető statisztikákat hívtuk segítségül a norvégok feltérképezéséhez.

Az IHF honlapja a vb előtt Sander Sagosenre hívta fel a figyelmet. A dán Aalborg 21 éves irányítója egyelőre nem is okoz csalódást, ugyanis a góllövőlista 11. helyén találjuk, 57 lövésből szerzett 31 góljával, ez 54 százalékos lövési hatékonyságnak felel meg. Hétméterest is vállal, eddig 11 próbálkozásból 7-szer talált be büntetőből, nem csoda, hogy a következő szezont már a francia sztárcsapatban, a Paris Saint-Germainben kezdi.

Sander Sagosen (5-ös számú mezben) a norvégok vezére. Fotó: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Nála is eredményesebb Kristian Björnsen. A svéd Kristianstad 28 éves jobbszélsője a vb góllövőlistáján a 9. helyen áll, 32 gólnál jár, mindezt 40 lövésből, ez azt jelenti, hogy minden 5 kisérletéből 4 gól lesz. A hétméteres vonalról 5/7-es mutatója van.

Bjarte Myrhol (Veszprémből lehet ismerős a kézibarátoknak) a dán Skjern Håndbold beállójaként szerepel a vb-n. A 34 éves játékos ha megkapja a labdát, életveszélyes: 36 lövéséből 28 lett gól, azaz 78 százalékkal használja ki a lehetőségeit.

Bjarte Myrhol (jobbra) sok gondot okoz az ellenfélnek, ha megkapja a labdát. Fotó: EPA/EDDY LEMAISTRE

A fentiek alapján kijelenthetjük tehát, hogy a támadásoknál van kire figyelni, de a kapuban is igen jól állnak a norvégok.

A dán GOG kapusa, a 31 éves Espen Christensen hármas holtversenyben a világbajnokság legjobbja posztján, az eddigi hat meccsen 61 lövésből 26-ot hárított, ez 43 százalékos hatékonyságnak felel meg. Poszttársa több lehetőséget kapott eddig, Torbjorn Bergerud kapujára 146 lövés zúdult, ebből 48-nak állta útját, vagyis 33 százalékkal véd a dán Holstebro 21 sztendős kézilabdázója.

Torjborn Bergerudra lehet számítani a norvég kapuban. Fotó: EPA/EDDY LEMAISTRE

A fentiekből egyértelműen látszik, nem ígérkezik könnyűnek a keddi negyeddöntő, de a magyar válogatott bízhat az olimpiai bajnok dánok ellen mutatott teljesítményben.

A norvégok útja a legjobb nyolc közé:

A-csoport:

Norvégia-Lengyelország 22-20 (12-10)

Norvégia-Oroszország 28-24 (15-11)

Norvégia-Franciaország 28-31 (12-16)

Norvégia-Brazília 39-26 (18-13)

Norvégia-Japán 28-23 (19-14)

Nyolcaddöntő:

Norvégia-Macedónia 34-24 (12-10)

Negyeddöntő:

Magyarország-Norvégia, január 24., kedd, Albertville, 17

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Császár Gábor: "Úgy küzdöttünk, mint még soha"
A magyar férfi kézilabda-válogatott szenzációs mérkőzésen 27-25-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a franciaországi világbajnokságon. A győzelmet követően Császár Gábor, a magyar csapat irányítója nyilatkozott.
Kézilabda
A dánok mestere szerint az északiak védelme volt a gyenge pont
Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány szerint túlságosan lassan játszott az olimpiai bajnok dán férfi kézilabda-válogatott, ezért kapott ki 27-25-re a magyar csapattól a franciaországi világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében, Albertville-ben.
Kézilabda
Ön szerint meddig juthat a kéziválogatott a vb-n?
A magyar férfi kézilabda-válogatott remek játékkal, megérdemelten lépett túl a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében Dánia legjobbjain. Az olimpiai bajnok legyőzése után kedden Norvégia vár Sabaté kapitány fiaira, mi pedig kíváncsiak vagyunk az önök véleményére, vajon meddig juthatnak Nagy Lászlóék a vb-n.
Kézilabda