Nagy lehetőség előtt a magyar karatékák

A következő négy év új dimenzióba helyezheti a karatét Mészáros János, a hazai szövetség elnöke szerint.

A Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) pénteken tartott évértékelő-évadnyitóján Mészáros János hozzátette, 2016 történelmi év volt a karate számára, hiszen eldőlt, hogy a sportág ott lesz a 2020-as tokiói olimpián.

"Bizonyítottuk, hogy a karate figyelmet érdemel, és örömmel tölt el, hogy az állami sportvezetés komolyan veszi a sportágunkat" - hangsúlyozta a sportvezető. Kitért arra: az MKSZ a maga feladatait el fogja végezni annak érdekében, hogy legyen magyar karatés a tokiói mezőnyben. Úgy fogalmazott, a következő négy évben megalapozhatják a küzdősport jövőjét, ha sikerül jól kihasználni az olimpiai részvétel adta lehetőségeket.

Az eseményen jelen volt Sárfalvi Péter sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Simicskó István honvédelmi miniszter pedig levélben köszöntötte a karatésokat. Mint írta, óriási dicsőség, egyben kihívás az olimpiai programba kerülés, és bízik abban, hogy a karate hosszú távon is olimpiai sportág tud maradni. A miniszter támogatásáról biztosította a szövetség azon célját, hogy versenyzőt juttasson ki a 2020-as játékokra.

Az eseményen jutalmazták a tavaly kiemelkedőt nyújtó sportolókat, szakembereket, köztük a világbajnokságon ezüst-, az Európa-bajnokságon pedig bronzérmet nyert Tadissi Martialt, aki kivívta a nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport-eseményén, a júliusban sorra kerülő Világjátékokon való részvétel jogát.