Musorujsag
Élő Eredmények

Számos rendezvény mellett jubilál az egyetemi sportszövetség

MTI
Rekord számú, negyvennél is több országos bajnokságot rendez idei jubileumi évében a 110 esztendős Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

Hosszú idő után először lesz jégkorong ob is, a felsőfokú tanintézmények hallgatóiból kikerülő bajnokok pedig minden sportágban különleges érmet kapnak az évfordulóra tekintettel – hangzott el a MEFS keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az ünnepi év programjait is ismertették.

Történeti áttekintésében Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke kiemelte, hogy az övék Európa első egyetemi sportszövetsége, és hasonló a világon is csupán egy jött létre a MEFS-nél korábban. Emlékeztetett rá, hogy a hivatalos születésnap 1907. március 25-e, ezen a napon mondták ki tíz klub képviselői a Magyar Főiskolai Sportszövetség megalakulását. A fontosabb történeti eseményeket megemlítve kitért rá, hogy 1921-ben lépett érvénybe Magyarországon az első testnevelési törvény, 1925-ben alapították meg a Testnevelési Főiskolát, szavai szerint az egyetemi sport zászlóshajóját, miként jelentőségteljes tény az is, hogy Magyarország alapító tagja volt a Nemzetközi (FISU) és az Európai Egyetemi Sportszövetségnek (EUSA) egyaránt.

Számos alkalommal volt Magyarországon egyetemi vb és Eb a legkülönbözőbb sportágakban, idén kosárlabdában Miskolc, jövőre öttusában Budapest, kajak-kenuban Szeged lesz a gazdája egyetemista sportolók Európa-, illetve világbajnokságának. Ugyancsak kiemelkedő dátum 1965, amikor is Budapest adott otthont a negyedik nyári Universiadénak, a felsőfokú iskolák nemzetközi csúcsversenyének.

Ezzel összefüggésben hangzott el a médiaeseményen, hogy a 29. nyári Universiadén, amelyet Tajvanon tartanak augusztus 19. és 30. között, a hagyományoknak megfelelő jó magyar szereplést várnak, s különösen úszásban, vívásban és atlétikában számítanak sikerekre.

A hazai rendezvények egész sorát szentelik a jubileumnak, beleértve a Mozdulj rá! elnevezésű, egész évben zajló kampányt, amelynek mottója a célt is magában foglalja: „Heti 3×45 perc mozgás megváltoztatja az életed!”. A szabadidősportos eseménysorozatot, amelynek tavaly volt a bemutatkozása, mint a MEFS stratégiai együttműködő partnere az idén is a Szerencsejáték Zrt. támogatja. Közös rendezésben valósulhat meg a Magyar Sport Napjához kötődően a május másodikán induló – a Legizmosabb Egyetem nevet viselő – viadal is, amelynek keretében a diákok országszerte összemérhetik tudásukat, erőnlétüket.

További tartalmak