Musorujsag
Élő Eredmények

Felavatták Papp László szobrát

Felavatták Papp László szobrát

MTI
Az ökölvívólegenda Papp Lászlónak kedden egészalakos szobrot állítottak a főváros XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ mellett.

A Gesztenyés kertben felállított alkotás leleplezése előtt Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere ünnepi beszédében a többi között azt emelte ki, hogy a sokak által csak Papp Laciként emlegetett háromszoros olimpiai bajnok bokszoló több szállal kötődött a kerülethez. Emlékeztetett rá, a MOM-gyárban dolgozott, majd az Óra utcában lakott, családja jelenleg is Hegyvidéken él. A városvezető mindehhez hozzátette, hogy sportpályafutása erősen kötődik a Normafához is, ahol az erőnléti edzéseket végezte, a legenda szerint favágással.

“A mai bajnokok csak álmodhatnak arról a szeretetről és rajongásról, ami Papp Lászlót vette körül annak idején” – jegyezte meg a politikus, hangsúlyozva, hogy mindezek ellenére ő mégis megmaradt “szerény srácnak”.

Pokorni Zoltán azt is elárulta, hogy a szobrot eredetileg a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) is helyt adó irodaház kertjében képzelték el, ám végül úgy döntöttek, hogy jobb helye lesz az épület közvetlen közelében fekvő Gesztenyés kertben, ahol közelebb és elérhetőbb helyen áll mindenki számára.

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobra Budapesten, a Gesztenyés kertben az avatás napján, 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza szobrászművész alkotása. – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olimpiai bronzérmes, amatőrként és profiként is világbajnok Erdei Zsolt megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő is ünnepi köszöntőt mondhatott. Megjegyezte, hogy Papp László gyerekkorától nagy példaképe volt, s máig az maradt. Szerencsésnek nevezte magát, amiért személyes emlékei is vannak a legendáról, aki annak idején többször megfordult a válogatott edzésein, s adott tanácsokat mindenkinek.

“Ő jobbkezes létére fordított alapállású volt, s egyszer megjegyezte, hogy nekem is alapállást kellene váltanom. Amikor ezt mondta, büszke voltam, mert azt éreztem, hogy kicsit saját magát látja bennem” – jegyezte meg Erdei, aki jó eséllyel szombaton a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke lehet.“Bízom benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban, hogy bennünk is van az alázatából, a szorgalmából” – mondta.

A keddi ünnepségen jelentős tömeg gyűlt össze, ott volt a vendégek között többek mellett Varga János olimpiai és világbajnok birkózó, valamint Gedó György ökölvívó, az 1972-es olimpia bajnoka, aki egy átmulatott éjszakát is felidézett az m4sport.hu kamerája előtt.

A szobor Fekete Géza alkotása, aki a legendás sportolónak a Papp László Budapest Sportarénában látható mellszobrát is elkészítette.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A labdarúgás megoldhatja a népesedési problémákat?!
Óriási bravúrt hajtott végre az izlandi labdarúgó-válogatott 2016. június 27-én, ugyanis az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében 2-1-re legyőzte Anglia csapatát. Rá kilenc hónapra, 2017 márciusában rekordszámú gyermek született Izlandon...
Nemzetközi foci
Rummeniggének nem tetszik a 48 csapatos vb
Karl-Heinz Rummenigge szerint meggondolatlan volt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése arról, hogy 2026-ban már 48 csapat vehet részt a világbajnokságon, az általa képviselt európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) pedig lépéseket tervez.
Nemzetközi foci
Hamilton edző nélkül folytatja
Lewis Hamilton úgy döntött, 2017-ben edző nélkül, saját módszereivel készül a Forma–1-es hétvégékre. A háromszoros világbajnok egyfajta kihívásként tekint erre a lépésre, és motiváltabbnak érzi magát, mint bármikor eddigi pályafutása során.
F1 Hírek