A Ferencváros nyerte az idegek csatáját

A Ferencváros története során 12. alkalommal nyerte meg a női kézilabda Magyar Kupát, miután a vasárnapi fináléban hétméteresekkel legyőzte a címvédő Győrt a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

A története 16. döntőjét játszó Győr - mely sorozatban 14. alkalommal volt érdekelt az aranycsatában - a DVSC, míg a Ferencváros a Dunaújváros legyőzésével jutott be a fináléba. Az ETO-nál Yvette Broch, az FTC-nél Zácsik Szandra nem léphetett pályára sérülés miatt.

A mérkőzést megelőzően a holland Nycke Grootot díjazták, aki a legjobb Magyarországon játszó külföldinek járó elismerést kapta meg a magyar szövetség (MKSZ) főtitkárától, Novák Andrástól.

A hetespárbaj:A találkozó nagy iramban kezdődött, egyik csapat védekezése sem volt tökéletes, így sok gólt láthatott a közönség: hét perc után már 5-5-öt mutatott az eredményjelző. A ferencvárosi kapus, Bíró Blanka több nagy védést is bemutatott az első negyedórában, melynek végén így a fővárosiak vezettek három találattal (10-7).

Ambros Martin időkérése után egy gólra zárkózott a címvédő, az utolsó percek pedig a spanyol Nerea Pena és a norvég Nora Mörk lövőpárbajáról szóltak, aminek végén a szünetben eggyel vezetett a Ferencváros (16-15).

A második félidőben Bíró Blanka továbbra is kiválóan védett, elsősorban az ő bravúrjainak és Schatzl Nadine góljainak köszönhette a Ferencváros, hogy növelni tudta előnyét (22-19). A 49. percben Groot találata az egyenlítést jelentette a győriek számára (23-23), ám a tavaly még az ETO színeiben kupagyőztes Kovacsics Anikó hétmétereseivel továbbra is a fővárosiaknál maradt a vezetés.

Az utolsó öt perc egyenlő állásról kezdődött (26-26), és bár a Ferencváros fél perccel a találkozó vége előtt egygólos előnyben támadhatott a győzelemért, a győriek Eduarda Amorim utolsó másodperces góljával egyenlítettek, így büntetőkkel dőlt el a kupa sorsa. A hétméteres párbajt  Amorim hibája döntötte el, rajta kívül ugyanis mindenki betalált.

Edzői értékelések:A kecskeméti négyes döntő legjobb játékosának a Ferencváros csapatkapitányát, Szucsánszki Zitát választották.

A találkozón szinte végig a Ferencváros vezetett, a győriek mindössze egyszer, 7-6-nál voltak előnyben.

A fővárosiak legutóbb 2003-ban tudtak nyerni, 2005 óta pedig minden évben a győrieké lett a Magyar Kupa.

Tippmix Török Bódog női Magyar Kupa:
döntő:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC 34-32 (16-15, 29-29) - hétméteresekkel
a legjobb gólszerzők: Szucsánszki, Kovacsics 7-7, Pena 6, illetve Amorim, Görbicz 7-7, Mörk 5

korábban, a 3. helyért:
DVSC-TVP - Dunaújvárosi Kohász KA 30-24 (14-11)