Musorujsag
Élő Eredmények

"Megtanultam nyomás alatt játszani" - exkluzív interjú Nikoliccsal

m4sport.hu | Szerző: Kibédi Péter
A hétvégén győztes gólt szerzett a Colombus ellen, az utóbbi időben a világbajnok Schweinsteiger mellett tűnik fel a csapatképeken, de láthattuk már a Chicago Bulls meccsén is vagy éppen mosolyogva a családjával sétálni. Úgy tűnik, Nikolics Nemanja a legjobb döntést hozta, amikor az év elején klubot, országot és kontinenst váltott. Az m4sport.hu-nak adott exkluzív interjúban a chicagói mindennapokról és a válogatottról is mesélt, sőt, azt is elárulta, hogy milyen nyelven beszélget Schwensteigerrel.

Az utóbbi néhány napban szinte minden képen Schweinsteiger mellett állsz. Úgy tűnik, jó barátok lettetek.

Nagyon nyitott srác. Nemcsak velem, az egész csapattal nagyon gyorsan megtalálta a közös hangot. Szinte mindenkihez van egy jó szava, mindenkinek próbál tanácsokkal segíteni és meg is hallgat mindenkit. A felesége – a teniszező Ana Ivanovics – szerb, így Schweinsteiger is beszél valamennyire szerbül, tehát mi nem csak angolul tudunk kommunikálni.

Nikolics Nemanja

Hasznos tanácsokat ad?

Nagyon sok hasznos és jó dolgot tud mondani. Megnyert szinte mindent, amit meglehet, a világ legjobb edzőivel dolgozott. Nagy előny, ha egy ilyen játékos van a csapatban.

Gondolom nemcsak az öltözőben, a pályán is komoly erősítés volt.

Látni lehet, hogy jó helyen van nála a labda, jól lát a pályán. Nem csak támadásban, védekezésben is sokat segít. Nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba, a hétvégén is remekül játszott. Fizikailag még nincs a legjobb formában, régen játszott folyamatosan hétről-hétre, de profi labdarúgó, felzárkózik majd. Ő is olyan, aki edzéseken kívül is azon dolgozik, hogy jobb legyen a pályán. Biztos vagyok benne, hogy olyan labdákat kapok majd tőle, amelyekből gólokat tudok rúgni.

Azzal eddig sem álltál hadilábon, a felkészülés alatt is szép számmal lőtted a gólokat és a bajnokságban is betaláltál már kétszer, szombaton éppen győztes gólt szereztél. Nem csináltak veled rossz vásárt.

Ez még az út eleje. A Chicago az utóbbi években nem szerepelt jól a bajnokságban, messze voltak a rájátszástól. Idén nagyon sok pénzt és energiát fektettek abba, hogy ez másképp legyen. Örülök, hogy ebben számítanak rám. Persze ez sem megy egyik napról a másikra, de nagyon jó úton járunk. A felkészülésünk remekül sikerült, nekem is jól ment a játék. Gyakorlatilag új csapat épült, sok új, rutinos játékos jött, akik sikereket szeretnének elérni a klubbal, de akik maradtak, azok is egytől egyig sikeréhesek.

Hol tart a csapatépítés?

Nem véletlen, hogy ennyi játékost cserélt télen a klub. Az edző olyan labdarúgókat keresett, akik személyiségben és karakterben is megfelelnek az elvárásainak. A brazil Juninho korábban háromszor volt bajnok az MLS-ben, Dax McCarty a New York csapatkapitánya volt vagy éppen Schweinsteiger, akinek a sikereit nehéz lenne felsorolni. Mind rutinos, jó játékos. Ebbe a csapatba jöttem én, aki az utóbbi években olyan helyen játszott, ahol komoly elvárások, célok voltak. Megtanultam nyomás alatt játszani, és ez most nagyon hasznos. Itt is komoly elvárások vannak velünk szemben, jó eredményeket várnak tőlünk, de jó úton járunk. Szombaton pont a listavezető Colombus ellen nyertünk, hétvégén a közvetlenül mögöttünk álló New England Revolution ellen játszunk hazai pályán. Ha azt a meccset meg tudjuk nyerni, akkor tovább nőhet az önbizalmunk. Nehéz dolgunk lesz, de meg kell oldanunk és dolgoznunk kell, hogy jobbak és jobbak legyünk.

Nikolics Nemanja közösségi oldalán a legtöbben azt a videót nézték meg, amelyen a floridai edzőtáborban a három pontos vonalról, tanítani való mozdulattal dob egy csont nélküli kosarat. Azóta többször is megfordult a Chicago Bulls meccsein. Ha a Bullsnál látták a dobást, nem ajánlottak szerződést – vetődik fel a kérdés. „Az egy jól sikerült dobás volt. Fiatalon nagyon sok sportot kipróbáltam, így a kosárlabdát is. Végül – már a családi hagyományok miatt is – a labdarúgásnál maradtam. A sport szeretete azonban bennem van. Voltam már többször Bulls-meccsen, de itt van Chicagóban a Blackhawks jégkorongcsapata is vagy éppen a baseballcsapat, a Cubs. Biztosan kimegyek néhány meccsükre” – mondta Niko.

A hangodon úgy hallom, hogy elégedett vagy és jól érzed magad. Jól sikerült váltásról beszélhetünk?

Nagyon átgondolt és jó döntés volt. Minden egyes kérdést alaposan átrágtam, szinte mindegyik döntésemre aludtam egyet. Így lehettem csak száztíz százalékig biztos abban, hogy a legjobbat választom, biztosnak kellett lennem mindenben. Ez nem olyan váltás, hogy beülök a kocsiba, utazom öt órát és ott vagyok az új csapatomnál. Gondolnom kellett saját céljaim mellett a családra is, mert ez nekik is nagy váltás az életükben. Volt egy hosszú beszélgetésem Veljko Paunovics vezetőedzővel, aki őszintén elmondta, mi várhat rám és mi lehet a nehézség. A legnagyobb motivációt az jelentette, hogy új csapatot akarnak építeni, és komoly célokat tűztek. Ez az igazi kihívás. Olyan, mint amikor a Videotonhoz szerződtem. Akkor a klubnak egy kupagyőzelme volt, azt mondták, előre akarnak lépni és építkezni szeretnének. Ebből lett hat fantasztikus év, és megnyertünk mindent.

A család is követte már a családfőt?

Igen, már itt van velem a két gyermekem és a feleségem. Én is megtaláltam a számításomat, és ők is jól érzik magukat. Varsó után ismét egy fantasztikus városba kerültünk, élvezzük az amerikai életet. Kellett nekik is egy kis idő a beilleszkedéshez, de kezdik megszokni az itteni létet. Jó óvodák és iskolák vannak, a gyerekek is tudnak fejlődni – ez nagyon fontos volt nekünk. Most azt érzem, hogy sikerült a legjobb döntést meghoznom, és mivel hosszútávú szerződést írtam alá, azon leszek, hogy a végén is ugyanezt el tudjam mondani.

Nikolics Nemanja családja körében

Nem akarok ünneprontó lenni, de pont az amerikai szerződés miatt maradtál ki a válogatottból. Nem sajnáltad?

Egy nagyon korrekt beszélgetésem volt Bernd Storckkal, ennek alapján nem voltam most ott a keretben. Most csak televízióban néztem a meccset, nagyon sajnáltam, hogy kikaptunk, mert csökkentek az esélyeink a továbbjutásra, de ameddig matematikai esélyünk van, harcolnunk kell. Megérdemelten nyertek a portugálok, az első negyedóra után sokkal jobbak voltak nálunk, belőlünk pedig hiányzott az átütőerő. Nem véletlenül nyerték meg az Európa-bajnokságot Ronaldóék, nagyon masszív csapatuk van. De nem adjuk fel, és már bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk nagy eredményeket elérni.

Többes szám első személyben beszéltél végig a válogatottról. Ezek szerint a következő kerethirdetésnél már ott lesz a neved a támadók között?

Attól, hogy Amerikába szerződtem, nem mondtam le a válogatottságról. Mint említettem, egy nagyon korrekt beszélgetésem volt a kapitánnyal. Elmondtam neki, hogy játszani szeretnék, a pályán akarok lenni. Ezt ő megértette és abban maradtunk, hogy most jobb, ha az új csapatomnál maradok, és ott dolgozom, hogy minél jobban sikerüljön a beilleszkedés. Örülök, hogy őszintén tudtunk beszélni erről, mert sokkal jobb, ha egy játékos biztosan ismeri a helyzetét és nem akkor szembesül azzal, amikor elkezdődik az összetartás. Az ajtó nyitva maradt, és én itt is azért dolgozom minden nap, hogy a válogatottba bekerüljek. Ugyanakkor a távolság nagy, és tudnom kell, hogy a kapitány komolyan számol velem a csapatban és nem a kispadon ülök végig. Ezt megértette Storck és korrekten átbeszéltük a helyzetemet. Abban maradtunk, hogy a következő összetartásnál, ha jó formában leszek, és nem vagyok sérült, akkor ott leszek a keretben.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Világbajnokkal kocogott Nikolics
Bastian Schweinsteiger, a németek világbajnok labdarúgója <a href="www.m4sport.hu/2017/03/29/schweinsteiger-mar-futballisten-chicagoban/" target="_blank" rel="noopener">óriási felhajtás közepette kedden éjjel érkezett meg Chicagóba</a>, majd szerdán aláírta egy évre szóló szerződését a Chicago Fire futballcsapatánál. A Manchester United korábbi játékosa közösségi oldalán osztott meg egy fényképet első edzéséről új klubjánál, ahol a kitűnő középpályás mellett a magyar labdarúgó-válogatott csatára, Nemanja Nikolics kocog komótosan.
Külföldi futball
Elbűvölő képet mutatott kisfiáról Nikolics
Picit még ugyan nagy rá, azonban kétségkívül jól áll a Chicago Fireben játszó Nikolics Nemanja kisfiának a csapat meze. A magyar légiós közösségi oldalán osztott meg egy tündéri képet a pár nap múlva harmadik születésnapját ünneplő kisfiáról, Markóról. Most lehet olvadozni...
Külföldi futball
Megvan Nikolics első chicagói gólja az MLS-ben
A múltheti bemutatkozásán még nem, azonban első hazai meccsén már betalált Nikolics Nemanja, aki a Chicago Fire első gólját szerezte a Real Salt Lake elleni győztes találkozón.
Külföldi futball