Musorujsag
Élő Eredmények

Sorsdöntő meccsek előtt férfi jégkorongozóink

m4sport.hu | Szerző: Kibédi Péter
Fontos és talán sorsdöntő mérkőzés vár a magyar jégkorong-válogatottra a kijevi divízió I/A csoportos világbajnokságon. Hétfőn magyar idő szerint este fél 8-ól Ausztria lesz az ellenfél.

A magyar válogatott szombaton amolyan tipikus nyitómérkőzésen, folyamatosan javuló játékkal és egy fantasztikus harmadik harmaddal végül megérdemelten győzte le az ukránokat 5-3-ra. Nem ment túl jól az emberelőnyös játék, ebben mindenképpen javulnunk kell, akárcsak a felesleges kiállítások elkerülésében. Az osztrák válogatott megjárta a hadak útját: a kazahokkal kezdtek és 3-2-re kikaptak. Több összpontosítással Kazahsztán akár simán nyerhetett volna, de lehetőséget adtak a sógoroknak, akik 2-0-ról álltak fel. Tanulságnak mindenképpen jó meccs volt ez: folyamatos nyomás alatt kell tartani őket, mert a kínálkozó lehetőségeket könyörtelenül kihasználják.

Bartalis István (b) és az osztrák Philipp Cirtek a Magyarország - Ausztria vb-felkészülési jégkorong-mérkőzésen Budapesten, a Tüskecsarnokban 2015. április 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Bartalis István (b) és az osztrák Philipp Cirtek a Magyarország – Ausztria vb-felkészülési jégkorong-mérkőzésen Budapesten, a Tüskecsarnokban 2015. április 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Előzetes latolgatások alapján Kazahsztán volt az első számú esélyes a feljutásra, a második helyre mi és nyugati szomszédunk pályáztunk, a lengyelek és a koreaiak kisebb eséllyel, a házigazdák abszolút fekete lóként várhatták a világbajnokságot. Vasárnap azonban megszületett a torna bombameglepetése: Dél-Korea a lengyelek legyőzése után egy elképesztő 4-0-ás harmaddal megfordította, és 5-2-re megnyerte a Kazahsztán elleni rangadót. Így aztán két játéknap után Korea vezeti a tabellát, az erőviszonyok pedig totálisan felborultak. Ami nem változott: aki fel akar jutni, az nem veszíthet két mérkőzést. Az osztrákok sorsát egy esetleges magyarok elleni vereség véglegesen megpecsételné, és újabb egy évre elfelejthetnék az A csoportos álmaikat. Tovább növeli az előttünk álló két nap jelentőségét, hogy kedden délután Dél-Koreával játszunk, és azon a találkozón is nyerünk, gyakorlatilag csak fél lépés választ el majd minket a feljutástól.

 

Ugyanakkor egyelőre koncentráljunk az előttünk álló első lépésre, fokozott erőbedobással készül tehát Bartalisék ellen az egyébként hiányos osztrák csapat. Sérülések és lemondott válogatottságok szegélyezték a piros-fehérek felkészülését, a téli olimpián történt botrány óta sok karrierje zenitjén lévő játékos hagyta el a nemzeti együttesüket, lebecsülni ugyanakkor felelőtlenség lenne őket. Svéd, svájci, német bajnokságok sokat látott játékosai egészítik ki az osztrák liga legjobbjait. Ismerjük őket az EBEL-ből, és szinte minden évben játszunk ellenünk egy-két felkészülési találkozót is. Az utolsó tétmeccsünkön, napra pontosan három éve a 2014-es vb-n ők nyertek hosszabbítás után 5-4-re. Megjósolhatatlan a mostani mérkőzés kimenetele, ugyanis két nagyon egyforma csapat fog farkasszemet nézni. Kulcskérdés lesz a két kapus teljesítménye, mi ismerjük a kapusaikat az EBEL-ből, és Rajna Miklóst ők is a Fehérvárból, míg Bálizs Bence ismeretlenebb, hiszen a MAC Budapest játékosa. Nem tudjuk, ki kezd a kapuban, de fontos lesz, hogy stabil hátteret nyújtson a csapat játékához. Kiemelkedően fontos lesz az emberhátrányok elkerülése és az előnyök kihasználása. Újabb szurkolók is érkeznek otthonról az egyébként is nagy létszámú honfitársainkhoz. Még a hazaiak ellen sem volt kérdéses, hogy a nézőtéren ki a jobb. Reméljük, a csapatot ezúttal is győzelembe hajszolják a világ legjobb szurkolói.

MAGYAR MÉRKŐZÉSEK – magyar idő szerint

április 22. (szombat), 12.30: Ukrajna–Magyarország 3-5 (1-1, 2-1, 0-3)
április 24. (hétfő), 19.30: Magyarország–Ausztria
április 25. (kedd), 16.00: Magyarország–Dél-Korea
április 27. (csütörtök), 16.00: Lengyelország–Magyarország
április 28. (péntek), 12.30: Magyarország–Kazahsztán

További tartalmak