32 éves a Vidi világraszóló sikere

Fantasztikus menetelés végén, az egész országot lázban tartva, Madridban győzte le a Real-t a fehérvári együttes és lett második az UEFA Kupában.

Napra pontosan 32 éve, 1985. május 22-én aratta a magyar labdarúgás egyik legnagyszerűbb győzelmét a Videoton labdarúgócsapata. A fehérváriak az UEFA Kupa (az Európa Liga elődje) döntőjének visszavágóján 1-0-ra nyertek a Real Madrid otthonában.

A dolog apró szépséghibája, hogy az odavágón a spanyolok 3-0-ra nyertek a tartalékosan felálló Vidi ellen. Kovács Ferenc együttese a Dukla Praha, a PSG, a Partizan, a Manchester United és a Zseljeznicar kiverésével jutott el a fináléig.

A fehérvári meccsen sérülések, illetve eltiltások miatt több alapemberére nem számíthatott Kovács Ferenc vezetőedző, és a vendégek Michel, Santillana, valamint Valdano góljával magabiztos győzelmet arattak.


Pedig madridi fieszta is lehetett volna a visszavágó, de Disztl Péter a 8. percben kivédte Valdano tizenegyesét. A győzelmet jelentő gólt a 86. percben az azóta már elhunyt Májer Lajos szerezte, amikor egy védőkről kipattanó labdát rúgott kapásból, mintegy 17 méterről a bal felső sarokba.

Azóta volt két BL-csoportkörös szereplés a magyar labdarúgásban, párszor az Európa Ligában is előfordultak kisebb-nagyobb sikerek, de ehhez hasonló kiemelkedő teljesítménynek még a közelébe sem kerültünk.