Ahogyan az megírtuk, Hosszú Katinka, az utóbbi öt év összetett győztese élesen bírálta a módosításokat, szerdán délután a Magyar Úszó Szövetség is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban."/> A MÚSZ is reagált a FINA szabályváltoztatására | M4 Sport

A MÚSZ is reagált a FINA szabályváltoztatására

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. A legfontosabb változás az, hogy egy viadalon, egy versenyző mindössze négy számban indulhat. Eddig az úszók maguk választhatták meg, hányszor ugranak medencébe. Ahogyan az megírtuk, Hosszú Katinka, az utóbbi öt év összetett győztese élesen bírálta a módosításokat, szerdán délután a Magyar Úszó Szövetség is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

A Magyar Úszó Szövetség közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

A Magyar Úszó Szövetség értetlenül áll a FINA minapi döntése előtt, a Világkupa-sorozat részvételi feltételének megváltoztatásáról. Ezek a változtatások korlátozzák a versenyt, szűkítik az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónője számára is hátrányt jelentenek. Ebben a helyzetben a Magyar Úszó Szövetség a FINA-nál kezdeményezi ezen új szabályok felülvizsgálatát, amelyhez kéri a FINA alelnökének, Gyárfás Tamásnak megértő támogatását is.

Az esettel kapcsolatban megszólalt a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba is. A szakvezetőt meglepték a változtatások, és teljes mértékben megérti Hosszú Katinka felháborodását, ugyanis a módosításokat az úszónő felkészülése szenvedheti meg.

A Magyarországon tartózkodó FINA-delegáció tagja, és egyben a FINA ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu az ATV-nek adott interjújában elmondta, egyelőre csak teszt jelleggel vezetik be a változtatásokat, a lényege az, hogy részvételre ösztönözze a versenyzőket. A szakember hozzátette, A FINA alelnöke, Gyárfás Tamás sem a technikai bizottság ülésén nem vett részt, és nem tagja a világkupa szervezőbizottságának, így semmi köze a változtatásokhoz.

 

Kapcsolódó tartalom