Hosszú Katinka: Olyan jó vagyok, hogy szabályt hoztak, ne nyerjek többet

Hosszú Katinka a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, azaz a FINA számára kedvezőtlen, világkupákat érintő szabálymódosításaiból is erőt tud meríteni – derült ki az M4 Sportnak adott interjújából.

Hosszú Katinka péntek este ért haza a floridai edzőtáborból, szombaton délelőtt már a Duna Arénában edzett, de a Budapest Opent kihagyja. Nem a késői megérkezés tartotta vissza, férjével, edzőjével, Shane Tusuppal úgy tervezték, inkább a felkészülés befejezésére koncentrálnak.

Az amerikai három hétre nem azért volt szükség, mert itthon ne lennének megfelelőek a lehetőségek – indokolta az úszó –, egyszerűen csak ki kellett szakadnia a megszokott környezetből. „Az úszás nagyon monoton sportág. Mindig azt a fekete vonalat üldözzük a medence alján. Jó egy picit napsütésben úszni, távol szakadni a rutintól. Nekem ez plusz lendületet szokott adni, talán picit a látásmódomat is megváltoztatja” – mondta, kiegészítve annyival, hiába a rengeteg munka, fel is töltődik ilyenkor.

A világkupát érintő változások továbbra is bosszantják. Ugye, négy számra limitálták a versenyzőket, ráadásul nem lesz minden állomáson minden szám. Emellett alapból garantáltan döntős helyet kapnak a korábbi nagy világversenyeken jelentős eredményt elérők. Hosszú szerint ez utóbbi módosítás miatt sok társának nem lesz értelme elindulni, mert esélytelenné válnak a fináléra.

A FINA indoklását sem érti riói olimpia háromszoros bajnoka. Abban ugyanis az áll, ne legyen lehetősége egy úszónak, például Hosszúnak letarolni megannyi számot. Ennek ellentmond, hogy az előfutamokból bekerülő riválisok, értelemszerűen kevésbé kipihenten veszik fel a harcot a kiemeltekkel.

A magyar klasszis elárulta, korábban felajánlották segítségüket a nemzetközi szövetségnek, hogy reklámozzák vele a vk-sorozatot, de elutasították, mivel nem akarták egyetlen sztárra építeni az egészet.

Ötleteket is próbáltak adni, hogyan lehetne a versenyzők körében népszerűbbé tenni a vk-t. Kiemelte, hogy a pénzdíjak növelés helyett inkább a sztárok meghívásában látná az előrelépést. Jelenleg mindenki maga fizeti az útját, ez azonban sokakat távol tarthat, mert nem feltétlenül térül meg úgy, mint az eredményeket szállító Hosszúnak.

Aki azonban így is megtalálja a motivációt a számára kedvezőtlen módosításokban, ahogy mondta, „ha úgy nézzük, olyan jó vagyok, hogy kellett egy olyan szabályt hozni, hogy ne nyerjek többet”.

Az önbizalmát dühével kiegészítve készül az általa olimpiaként várt budapesti világbajnokságra, arról azonban még gondolkodik, mely számokban álljon rajthoz, mert egy-két újban szívesen kipróbálni, mire lehet képes.