Musorujsag
Élő Eredmények

Jaramillo nyerte a Tour de Hongrie-t

MTI
A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, melyen Peák Barnabás második helyen végzett összetettben. Az ötödik, utolsó szakaszon vasárnap Scott Sunderland diadalmaskodott.

A jászberényi rajt előtt az összetett második helyén minimális hátránnyal álló Peák Barnabás az MTI-nek arról beszélt, hogy a 112 kilométeres etapon szerinte nem lesz komoly szökési lehetőség, ezért várhatóan csak a Városligetben kialakított körpályán dől majd el a végső győzelem.

A fővárosig tartó, három gyorsasági részhajrát és egy második kategóriás hegyi hajrát magában foglaló szakasznak 28 fokban és szép időben vágott neki a 86 fős mezőny. A rajt után több szökési próbálkozás is akadt, ám még egyperces különbséget sem tudott kialakítani egyik boly sem, a főmezőny kontrollálta a viadalt. Az első, turai részhajrát követően aztán egy hétfős szökevénycsoportnak sikerült két perc feletti előnyt kialakítania.

Ezek után következett a galgamácsai nyolcszázalékos emelkedő, amely megrostálta a mezőnyt, az élboly és a főmezőny is szétszakadt. A körverseny utolsó, vácegresi hegyi hajrájában ugyan nem volt az első négy között Amanuel Ghebreigzabhier, az eritreai kerekes így is elhódította a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikót. Ebben az összevetésben legjobb magyarként Valter Attila harmadik lett.

Az emelkedő után ismét összerázódott a mezőny és Budapestre már együtt érkeztek meg a kerekesek, akik a városligeti körpályán nagy harcot vívtak. A szakasz végül sprintbefutóval zárult, melyben Sunderland diadalmaskodott, aki a gyorsasági pontversenyt és az ezzel járó zöld mezt is megnyerte. Az összetettben nem változott az állás, azaz Daniel Jaramillo diadalmaskodott Peák Barnabás előtt. Utóbbi a második hely mellett a legjobb U23-as versenyzőként megnyerte a fehér trikó, egyúttal a legjobb magyar lett.

“A hajrában kapaszkodtam nagyon a kormányba, próbáltam bejönni a dobogóra, de ez ma nem volt bennem” – nyilatkozta az MTI-nek a KONTENT-DKSI magyar versenyzője hozzátéve, hogy csapata nem tudott már igazán összedolgozni a végén, mert társai is nagyon fáradtak voltak. Az ugyanakkor jól esett neki, hogy két másik magyar istálló, a Cube-Csömör és az Epronex is egész nap segített neki. Peák összegzésképpen megjegyezte, elégedett az eredményével.

Az utolsó szakaszon a legelőkelőbb pozíciót elérő hazai versenyző az ötödik helyen célba érkezett Lovassy Krisztián volt.

“Viszonylag korán, négyszáz méterre nyitottam a sprintet, iszonyatosan nagy pofaszél volt az utolsó ötszáz méteren” – hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar bajnok, aki összetettben 20. lett 44 másodperc hátránnyal. Lovassy nem titkolta, hogy elégedetlen idei Tourjával, mert összetettben dobogóra szeretett volna állni.

“Ha a siófoki szakasz után a zsűri kicsit jobban észnél van, akkor két magyar van a dobogón, nem egy” – utalt a csütörtöki etapra a magyar sportoló, amikor a hajrában kicsúszott, s 38 másodperc hátrányt szedett össze.

Eredmények:

5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km:
1. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 2:33:45 óra
2. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) azonos idővel
3. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
…5. Lovassy Krisztián (Team Differdange-Losch) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 13:53:43 óra
2. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, ROG Ljubljana) 7 mp h.
20. Lovassy 44 mp h.

A vasárnap zárult Tour de Hongrie és a viadal története számokban a szervezők tájékoztatása szerint:

– 1 helikopter dolgozott a közvetítések során.
– 2 másodperc volt a különbség a végelszámolásnál az első két helyezett, a győztes kolumbiai Daniel Jaramillo és Peák Barnabás között. A csúcsot 1937-es verseny tartja, amikor az osztrák Strakati 1035 kilométernyi tekerés után egyetlen másodperccel előzte meg a lengyel Wasiliewskit.
– 2,5 kilométer kordont használtak fel Miskolcon a célnál, míg a többi helyszínen átlagosan 1,5 kilométert.
– 10 etap volt a legtöbb egy versenyen, 1994-ben.
– 18 csapat indult a 2017-es Tour de Hongrie-n, mivel az utolsó pillanatokban két együttes visszamondta a szereplését. A kazah Asztana Track anyagi gondok, míg a bolgár Unieuro Trevigiani-Hemus1896 két versenyzőjének sérülése miatt maradt távol.
– 25 országból érkeztek kerekesek az idén.
– 38. volt az idei a Tour de Hongrie.
– 43 motor kísérte a mezőnyt.
– 80 autó tartozott a karavánhoz.
– 106 versenyző vágott neki az idei magyar körversenynek, ebből 84 érte el a budapesti célt.
– 136 a győztes Jaramillo rajtszáma.
– 280 kilométer volt a Tour de Hongrie történetének leghosszabb szakasza: 1942-ben Budapestről Nagyváradra tekert el a mezőny.
– 430 fő tartozott a karavánhoz.
– 751 kilométer volt az idei viadal össztávja.
– 1300 rendőr biztosította a Tour de Hongrie útvonalát.
– 1393 kilométer volt a leghosszabb össztávja a viadalnak: 1962-ben kilenc szakasz alatt tekertek ennyit a versenyzők.
– 1650 kilométert tett meg átlagosan egy szervezői autó a szombathelyi prológtól a budapesti befutóig.
– 2005-ben volt legutóbb magyar győztese a viadalnak, akkor Lengyel Tamás diadalmaskodott.
– 5 millió forint volt a verseny összdíjazása.

További tartalmak