McLaren-Renault és Toro Rosso-Honda 2018-ban?

Miközben a Mercedes kosarat adott a McLarennek, a Honda újabban állítólag a Toro Rossóval egyeztet. Történhet még fordulat a motorok körül kialakult zűrzavarban?

Még motorpartnert is cserélhet a McLaren és a Toro Rosso? (Fotó: XPB) Még motorpartnert is cserélhet a McLaren és a Toro Rosso? (Fotó: XPB)Egyre kacifántosabbnak tűnik a helyzet motorfronton. A McLaren már jó ideje lebegteti annak lehetőségét, hogy szakít a Hondával, nemrég a Sauber is jelezte, nincs meggyőződve arról, hogy jó döntés volt aláírniuk a japánokkal 2018-ra, most pedig itt az újabb pletyka: a Toro Rosso állítólag érdeklődést mutat a Honda-erőforrások iránt.

Hogy a háttérben megy a helyezkedés a csapatok között, az egyre nyilvánvalóbb, ám hogy mi lesz a történet vége, az egyre csak homályosabbá válik.

A McLarent korábban a Mercedesszel boronálták össze, ám azóta kiderült, hogy Woking lehetőségei eléggé beszűkültek. Zak Brown Silverstone-ban Christian Hornernek azt mesélte: „Egyre inkább úgy érzem, mintha a ti filmeteket nézném.” Ezzel megerősítette, hogy a Mercedes előbb ugyanúgy motorral kecsegtette őket, mint két éve a Red Bullt, hogy aztán végül ugyanúgy kosarat adhasson nekik.

Woking előtt ezek után két lehetőség maradt: kényszermegoldásként kitartanak a Honda mellett, vagy a Renault hajtóegységeire váltanak. A franciák vezetőségével Spielbergben már egyeztettek, és ők nyitottnak tűnnek a partnerségre.

Toro Rosso (Fotó: XPB) Toro Rosso (Fotó: XPB)Nagy kérdés, mi lesz a Hondával, ha a McLaren és a Sauber is hátat fordít nekik. Azt már cáfolták, hogy F1-es projektjük leállítása egy lehetőség (pletykák szerint októberben döntenek a folytatásról), most pedig az is kiderült, már a legrosszabb eshetőségre is készülnek. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, Silverstone-ban a Toro Rossóval kezdeményeztek tárgyalásokat egy esetleges technikai együttműködésről.

A kapcsolatfelvételre irányuló kérdéseket az érintettek nem kívánták kommentálni, ami arra utal, lehet valóságalapja a hírnek. A szaklap szerint a Red Bull szempontjából technikai és anyagi téren is megfontolandó lenne ez a lehetőség, mivel egy megállapodás mindkét oldalról terhet venne le a vállukról, miközben az első számú csapat összpontosíthatna a riválisokra való felzárkózásra.

Hogy mikor tisztul ki a kép Honda-ügyben, egyelőre nem tudni. Zak Brown mindenesetre előrebocsátotta, már nem halogathatják sokáig döntést. „A 2018-as autónkon már elkezdtünk dolgozni, de csak akkor juthatunk előrébb, ha ismerjük a műszaki felépítést. Előbb-utóbb, a nyári szünet környékén, hamarosan döntenünk kell a Hondával, hogy merre tovább. Beszéltünk velük a különböző lehetőségekről. De úgy gondoljuk, hogy a Honda képes elvégezni a feladatot, ahogy a múltban is tette. A lehető leggyorsabban fejlődést kell elérnünk” – jelentette ki az amerikai.