Fina 2017
×

Kemény Dénes: A meglepetés hiányzott a magyar vb-aranyhoz

m4sport.hu
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a Sport7fő stúdiójában értékelte a férfi és női pólóválogatott világbajnoki teljesítményét.
 

A féri vízilabdázók háromszoros olimpiai bajnok exkapitánya a Horvátország elleni vb-döntőt 8–6-ra elveszitő pólósok teljesítményéről azt mondta, egy világbajnoki ezüstérem minden csapatsportágban büszkeségre adhat okot és csak ritkán fordul elő, hogy csalódásként értékelünk egy ilyen eredményt.

„A vereség jót tesz, mert magadba nézel”

Kemény szerint egy nagy tornán a vereség jól jöhet egy csapatnak, a fináléig veretlenül és meccsről meccsre javuló játékkal eljutó magyaroknak azonban ez pont a legfontosabb pillanatban, a döntőben jött el.

Párhuzamot vont a torna előtt toronymagas esélyesnek kikiáltott szerbek és a magyarok útja között: mindkét együttesből a kritikus pillanatban hiányzott egy-egy igazán váratlan, extra teljesítmény.

Mint ismert, a vasárnapi pólódöntő sokkoló első negyeddel kezdődött, a horvátok gyorsan elhúztak 4–0-ra. Innen még sikerült felállnia Märcz Tamás együttesének, de a fordítás nem jött össze.

Hatalmas küzdelemben maradt alul a magyar csapat a döntőben (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Mondtam 4-4 után, hogy csak két percet bírjunk ki kapott gól nélkül. Egy percet sem bírtunk ki. A vereséget nem lehet csak a balszerencse számlájára írni. Abban nem volt szerencsénk, hogy 4-4 után történtek a kritikus hibák” – emlékezett vissza a finálé fordulópontjára Kemény Dénes.

„Amikor nagy eredményeket ér el egy csapat, mindig akad meglepetésember, egy olyan extra teljesítmény a csapatban, amire nem számítunk, akitől nem várnánk. Néhány játékosban benne volt még egy-egy gól, de most nem jött” – tette hozzá a szövetség elnöke, aki az ötödik helyen végző női válogatottról is megosztott néhány gondolatot.

„A végeredmény egyszerre zavar és örülök is neki. Három olyan csapatot vertek meg, amelyek simán lehettek volna döntősök: az olaszokat, a görögöket, és a hollandokat. Egy ezeknél gyengébb csapattól, Kanadától viszont kikaptak. De a jövőre nézve a vb-n nyújtott játék mindenképpen egy jó alap.”

Kemény Dénes gratulált a vizes világbajnokság szervezőinek és örömmel nyugtázta, milyen hatalmas volt az érdeklődés a vízilabda-torna mérkőzéseire. Sokan későn kapcsoltak és próbáltak jegyet szerezni a meccsekre:

„Olyanokat kértek tőlem, hogy a szemetesláda tetején nincs-e hely” – emlékezett vissza, majd a beszélgetés végén, – amelyet alább teljes egészében megtekinthet – azt is elárulta, hogyan került mellé többször is a lelátón az ismert amerikai filmszínész, Ashton Kutcher.