×

Exkluzív interjú Felipe Massával

A Magyar Nagydíj időmérőjét és futamát egészségügyi problémára hivatkozva kihagyó Felipe Massával az MTVA F1-es riportere, Ujvári Máté beszélgetett.

Felipe Massa Ujvari Mate
Felipe, itt vagyunk Magyarországon, süt a nap, hogy érzed magad?

Remekül vagyok, nagyon szeretem Budapestet és ezt a helyszínt. Élvezem az ittlétet, és az emberek szeretetét.

Már rengetegszer versenyeztél a Ringen, volt időd megismerni a fővárost, vagy csak a versenyzésre koncentrálsz ilyenkor?

Éttermekbe el szoktam menni, és már sétáltam a történelmi részeken, de legjobban a pályát ismerem.

Mit gondolsz a Hungaroringről? A magyar versenyzők többségének nem meglepő módon ez a kedvence, de neked mi a véleményed róla? Lewis Hamilton azt mondta, hogy történelmi pálya, és emiatt nagyon szeret itt versenyezni.

Egyértelműen egy nagyon jól vezethető aszfaltcsíkról beszélünk, élvezet menni rajta. Vannak gyors, és trükkösebb kanyarok. Az utóbbi években sajnos nem igazán volt erős autónk, így nem érhettünk el jó eredményeket. A pilóták nagy része kifejezetten szeret itt versenyezni.

Felipe Massa a Hungaroring utolsó kanyarját teljesíti (Fotó: Moy / XPB Images) Felipe Massa a Hungaroring utolsó kanyarját teljesíti (Fotó: Moy / XPB Images)Mit csinálsz szabadidődben?

Vezetek.

Akkor is?

Ez az életem, mindig is erről álmodtam. Csodálatos érzés azzal foglalkozni, amivel mindig is akartam. Keményen dolgoztam azért, hogy itt legyek.

Soha nem unod meg a vezetést?

Nem. Amikor élvezed, amit csinálsz, akkor csak úgy repül az idő. 36 évesen már látom, hogy milyen gyorsan is telik az idő.

Felipe Massa a Hungaroringen (Fotó: Moy / XPB Images) Felipe Massa a Hungaroringen (Fotó: Moy / XPB Images)Ez lesz az utolsó idényed a Forma-1-ben?

Nem tudom, meg kell néznünk, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg előttem a jövőben. Majd akkor döntök.

Tavaly keringtek olyan szóbeszédek, hogy más sorozatok is szóba kerülhetnek. Megnézve más kategóriákat és csapatokat, van ezekben realitás?

Ehhez idő kell, hogy alaposan végiggondoljam. Jelenleg csak a Forma-1 jár a fejemben. Akkor folytatom a versenyzést, ha továbbra is örömet okoz, vagy ha olyan ajánlatot kapok, amely egybevág az én elképzeléseimmel. Így maradnék, egyébként elgondolkodnék rajta.

Említetted az életkorod, és az utóbbi években te voltál a korelnök a Williamsnél. Valtteri Bottasnál és Lance Strollnál is idősebb vagy. Nem kényelmetlen ez neked?

Egyáltalán nem, igyekszem mindenben segíteni a csapatot, gondolok itt például az autófejlesztésre, vagy a pilótatársam támogatására. Mindenben nagyon szívesen állok rendelkezésre.

Felipe Massa és Lance Stroll (Fotó: Moy / XPB Images) Felipe Massa és Lance Stroll (Fotó: Moy / XPB Images)El tudod magad képzelni Williams-csapatfőnökként?

Nem igazán.

Miért?

Mert nem vágyom ilyen munkakörre, inkább mással foglalkoznék. Soha nem szabad azt mondani, hogy soha, de nem tartom valószínűnek.

Nagyon szereted a labdarúgást, és a közösségi oldalaidon láttam, hogy Usain Boltot is nézted.

Monacóban volt egy Herkules elnevezésű rendezvény, és a fiammal kimentünk megnézni. Élőben láttuk, ahogy Usain Bolt újabb versenyt nyer.

Tetszett?

Nagyszerű volt.

Futni is szeretsz?

Igen, bár inkább kötelességből teszem, mert része az edzéstervnek. Nem vagyok annyira gyors, mint Bolt.

Fotó: massafelipe19 - instagram Fotó: massafelipe19 - instagramAz nem szégyen! És a foci?

Imádom a futballt, amikor tudok, akkor focizom is. Persze nem szabad sokat, mert fennáll a sérülés veszélye. Brazíliában ez az elsőszámú sport, szívesen nézem és játszom.

Ki a kedvenc játékosod?

Több kedvencem is van. Nagyon szeretem a Messi-Neymar-Suarez hármas játékát, de Cristiano Ronaldo és Ibrahimovic játékát is szívesen nézem. Tényleg sok focistát kedvelek.

Nemcsak az autóversenyzésben vagy rutinos, hanem tapasztalt világjárót is tisztelhetünk benned. Melyik ország konyhája ízlett legjobban?

Mindenhol annyi finomat ettem. Brazíliában, Olaszországban és Japánban is szeretem a helyi ízeket. Ha csak egyet szabad mondanom, akkor Olaszország a válaszom.

Pizza, Spagetti?

Minden. Bármit mondasz, azt biztosan szeretem.

Italok?

Abból is sokfélét megkóstoltam. Hadd gondolkodjak… A Martinit például nagyon szeretem!

Felipe Massa Ujvari Mate01

Kedvenc film, könyv? Hadd ismerjünk meg még jobban.

Főleg akciófilmeket nézek, meg rengeteg sorozatot, például a 24-et, a Kártyavárat… Tényleg sokat követek, így mindig van mit néznem a szabadidőmben.

Mondhatjuk, hogy sorozatfüggő vagy?

Ez azért túlzás, de tény, hogy szeretem őket.

Mennyire bírod a repülést?

Általában megpróbálok aludni, ami nem nehéz, mert jó alvó vagyok. Amúgy meg ott is tudok sorozatokat és filmeket nézni, mert mást nem igazán lehet ott csinálni.

Láttunk rá néha példát, hogy a pilóták közül többen is együtt utaztatok.

Azokat mindig élveztem.

Repulon

El tudom képzelni a hangulatot…

Nagyon jó szokott lenni. A pályán ellenfelek vagyunk, de azon kívül jó kapcsolatot akarunk ápolni a többiekkel. Ezen a téren egyre jobb a helyzet, régebben nem voltunk ilyen közel egymáshoz.

Te vagy az egyik legnépszerűbb tagja a paddocknak. Mi a véleményed a többi versenyzőről?

Tisztelem őket. Mindenkinek megvan a maga stílusa, amit én maximálisan elfogadok.

Kit mondanál a barátodnak?

Daniel Ricciardóval nagyon jóban vagyok, de igazából mindenkivel remekül kijövök.

Semmi konfliktus?

Semmi.

Ki volt a kedvenc csapattársad?

Michael Schumacher.

Miért?

Ő volt a mesterem. Mindent meg akartam tanulni tőle, és remek tapasztalat volt mellette versenyezni.

Formula 1 Grand Prix, Germany, Sunday Podium