Hatan képviselik Magyarországot a kettesfogathajtó-vb-n

Tóth Tamás szövetségi kapitány szerint a magyar hajtók vannak annyira jók, hogy címvédőként indulva, az ebből adódó teherrel együtt is eredményesen szerepeljenek a jövő heti, lipicai kettesfogathajtó-világbajnokságon.

„Címvédőként érkezünk egyéniben és csapatban is, ez kötelez bennünket, ennek van súlya természetesen. Nyilvánvalóan mindenki minket szeretne legyőzni, de mi meg vagyunk annyira jók, hogy ezt megfelelően tudjuk kezelni" – mondta a szakvezető szerdán az M4 Sport Sportreggeli című adásában.

A kapitány hozzátette: minden lehetőséget megragadtak arra, hogy jól felkészüljenek, ez sikerült is, a csapat pedig egy "nagyon komoly" válogató versenysorozat után állt össze.

Tóth Tamás a válogatók alapján a 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos és nyolcszoros világbajnok öccse, Lázár Zoltán mellett a csapatban világbajnok ifjabb Nagy Tibort, a póni világbajnok Hölle Martint, továbbá a magyar bajnok Kákonyi Norbertet nevezte eredetileg, míg Szilágyi Zsolt utóbb került az indulók közé, amikor kiderült, hogy a rendezők döntése nyomán nemzetenként hat versenyző indulhat.

A válogatási elvekről annyit jegyzett meg, hogy nem csupán a konkrét eredményeket vette figyelembe, hanem mérlegelte azt is, hogy ki és hol, milyen szinten tud segítségére lenni a csapatnak, illetve egyéniben milyen lehetőségei lesznek az adott versenyzőnek.

Szót ejtett Lázár Zoltán állapotáról is, aki – segédhajtó fiával együtt - július elején a nebanicei versenyen megsérült, amikor felborult a kocsija. A vállában elrepedt a csont, s bár egyelőre nem műtötték, három hetet ki kellett hagynia.

„Tudja vállalni a versenyzést, de nem százszázalékos. A köztes időkben kezelni kell a vállát, a végleges megoldást pedig valószínűleg műtéttel lehet majd elérni" – mondta Tóth Tamás, aki szerint a magyarok valóban esélyesként utaznak ki, és ha a lovak épségben érkeznek meg a vb helyszínére, akkor "bármi megtörténhet".

A szakvezető a háromfős csapat tagjait a lovak első állatorvosi vizsgálata után a helyszínen jelöli ki.

„Nagyjából összeállt bennem a kép, hogy ki fogja alkotni a csapatot, de úgy gondolom, az a szerencsés, ha megvárjuk a vizsgálat végét, amikor a lovakat versenyzésre alkalmasnak minősítik" – tette hozzá.

A két évvel ezelőtti, fábiánsebestyéni vb-n a magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár Vilmos győzött testvérét, Lázár Zoltánt megelőzve, míg az ifjabb Dobrovitz Józseffel kiegészülő magyar csapat szintén aranyérmes lett.

A lipicai vb-n jövő szerdán lesz a megnyitó, a versenyek vasárnapig tartanak, csütörtökön és pénteken díjhajtásra, szombaton maratonra, a zárónapon pedig az akadályhajtásra kerül sor.