Musorujsag
Élő Eredmények

Magyar labdarúgók, akik maradandót alkottak a Lazióban és a Rómában

Magyar labdarúgók, akik maradandót alkottak a Lazióban és a Rómában

mlsz.hu
Az olasz fővárosban csütörtöktől látható az a kiállítás, amely az AS Romában és az SS Lazióban futballozó játékosoknak, és komoly sikereket elért edzőknek állít emléket.

A Római Magyar Akadémia tárlata a múlt századi magyar-olasz közös labdarúgó történelem egy eddig keveset vizsgált fejezetének, a magyar futball római labdarúgásra gyakorolt hatását mutatja be kiemelkedő személyiségeken keresztül. Az közismert, hogy az Itáliában futballozó, majd edzőként dolgozó szakemberek, mint Weisz Árpád vagy Erbstein Ernő érzékelhetően jelentősen befolyásolták az olasz futball fejlődését, elsősorban az első világháború követően, a most tető alá hozott kiállítás azt is bemutatja, hogy a Società Sportiva Lazio, illetve az Associazione Sportiva Roma történetében mely magyarok játszottak komoly szerepet.

Andreides Gábor, a kiállítás egyik megálmodója, aki Szász Györggyel együtt kurátora a rendezvénynek, az mlsz.hu-nak nyilatkozott. „Sokan talán nincsenek tudatában olyan magyar vonatkozású tényeknek, mint például, hogy a Roma első bajnoki címét a Pozsonyban született későbbi pesti »vagány«, Schaffer Alfréddal szerezte a csapattal. Hozzátette, a két világháború közötti időszakra az olasz felmenőkkel rendelkező külföldiek nagy hatással voltak. Kevésbé ismert tény, hogy Maglódról is került »oriundo« Olaszországba. Itt futballozott a magyarországi olasz Domenico D’Alberto is, aki Erbstein segítségével előbb Cagliariba, majd az olasz fővárosba került. Pár évet játszott az AS Romában, majd a honvágy miatt hazatért a Szürke Taxi Szeged csapatába” – mondta.

Mint a történész tudós kifejtette, a most nyitott kiállítás célja ezen érdekes és sikeres történettel rendelkező személyek élettörténetének hiteles, színvonalas bemutatása. A tárlatról, amely közel egy hónapig várja a látogatókat, a Római Magyar Akadémia oldalán találhatók további információk.

AS Roma: Ging József, Bukovi Márton, Schrott Károly, Domenico D’Alberto, Kovács Lajos, Schaffer Alfréd, Kertész Géza, Zsengellér Gyula, Sárosi György

SS Lazio: Ligeti (Lőwy) Jenő, Kőszegi Dezső, Szedlacsik Ferenc, Czeizler Lajos, Kertész Géza, Molnár Ferenc, Viola József, Höfling Norbert

 

További tartalmak