Musorujsag
Élő Eredmények
×

Milák Kristóf: Apa rám erőltette, hogy kérjek autogramot Cseh Lacitól

Milák Kristóf: Apa rám erőltette, hogy kérjek autogramot Cseh Lacitól

M4 Sport/m4sport.hu
A 2017-es budapesti vizes világbajnokságon bombaként robbant be a nemzetközi köztudatba egy 17 esztendős magyar úszó, Milák Kristóf, aki ha bármit csinál az iskolában, osztálytársai egy szóval kötik össze: olimpiai.

A Duna Arénában 100 méteres pillangóúszásban a magyar úszólegendát, Cseh Lászlót is maga mögé utasítva ezüstérmet szerzett a hazai úszósport egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf, aki nem mellékesen néhány héttel a felnőtt vb-t követően négy arany- és egy bronzérmet tempózott össze az indianapolisi junior világbajnokságon.

Milák Kristóf két nap alatt, szinte a semmiből Magyarország egyik közkedvelt sportolója lett (Fotó: M4 Sport) Milák Kristóf két nap alatt, szinte a semmiből Magyarország egyik közkedvelt sportolója lett (Fotó: M4 Sport)

„Minden egyes pillanata megérte, amikor úsztam” – mondta a 17 esztendős úszófenomén, akiben gyerekkorában nem fogalmazódott meg, mi szeretne lenni ha felnő, mindig csak az úszásra figyelt.

„Van egy emlékem még a Komjádi Uszodából, amikor apa rám erőltette, hogy kérjek egy autogramot. Na vajon kitől? Cseh Lászlótól” – mesélte mosolyogva Milák, aki akkor még fel sem tudta fogni, ez mit is jelent, ki is az a Cseh László.

Sokáig a csapat legfiatalabb tagja volt, így az edzésen érték verbális piszkálódások, amiket sokáig felhasznált és egyszer sem hagyta magát megtörni.

„Ezeket a sérelmeket versenyen adtam ki magamból, és valamikor már örültem, hogy ez történt és ezt csinálják velem. Abban a hitben éltem, ha nem csinálnák velem, nem tudnám mentálisan jól odatenni magam és jó eredményt úszni. Régen mindig kicsit dühből úsztam.”

A 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon Milák Kristóf sajátosan, ököllel csapott a célba, ennek azonban elmondása szerint semmi jelentése nem volt, nem szándékosan csinálta, „úgy voltam vele, olyan messze vannak, hogy megengedhetem magamnak, hogy ököllel érjek célba”.

„Bármi, amit csinálok, egy adott szóval összekapcsolják, ez az olimpiai” – meséli a világbajnoki ezüstérmes úszó, aki különös gratulációban részesül a hétköznapokban, ugyanis például, ha ötöst szerez az iskolában, osztálytársai csak annyit mondanak: „olimpiai ötös”.

„Biztosan emlékszem, hogy nem mondtam magamat világklasszisnak. Ezt az emberek mondják rólam, akik büszkék rám, büszkék a teljesítményemre. Őket is egy olyan sokk érte, mint engem, hogy 17 évesen világbajnoki második lehettem. Két nap alatt konkrétan a semmiből Magyarország egyik közkedvelt, felkapott sportolója vagyok, ezt elég nehéz feldolgozni. Ezzel csak az a probléma, hogy nagyon hirtelen jött minden.”

Új fogalom is született, amikor Milák Kristóf megszerezte felnőtt világbajnoki ezüstérmét (Fotó: M4 Sport) Új fogalom is született, amikor Milák Kristóf megszerezte felnőtt világbajnoki ezüstérmét (Fotó: M4 Sport)

Milák Kristófról lakhelyén, Tárnokon festmény is készült, ő pedig minden egyes pillangón teljesített hossznál úgy érzi, ott van a Duna Arénában és azt a bizonyos 100 métert ússza.

„Nem lehet máshogy kifejezni, hozzáállni: szenvedély.”

Borítókép: Milák Kristófról lakhelyén, Tárnokon, festmény is készült (Fotó: M4 Sport)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A sportállamtitkár szerint sikerpályára állt az utánpótlás-nevelés
Szabó Tünde értékelése szerint 81 arany-, 84 ezüst- és 63 bronzérem mutatja a magyar utánpótlássport nagyszerű eredményeit, amelyeket 32 ifjúsági, kadet, junior és serdülő Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy olimpiai eseményen szereztek, csak a nyári hónapok alatt.
Egyéni
Túlélésre ment, most már olimpiai aranyról álmodik Milák Kristóf
Három nyári világverseny éremtermését hozta be az M1 stúdiójába Milák Kristóf, akit akkor ismertek meg igazán a szurkolók, amikor a júliusi, budapesti vizes világbajnokság meglepetésembereként legyőzte Cseh Lászlót a 100 méteres pillangóúszás döntőjében.
Egyéni