Musorujsag
Élő Eredmények

Új felvétel látott napvilágot Vettel és Stroll balesetéről

Új felvétel látott napvilágot Vettel és Stroll balesetéről

Sky Sports F1
Új, az ítéletet hozó bírák által sem látott felvételt hozott nyilvánosságra a brit Sky Sports televízió Sebastian Vettel és Lance Stroll bizarr malajziai ütközéséről.

Az élő közvetítésből kimaradt a baleset, melyre a Maláj Nagydíj levezető körében került sor Sebastian Vettel és Lance Stroll között. A német az 5-ös kanyarban kívülről akart elmenni a nála jóval lassabban haladó Williams mellett, ám a fehér autó nekiütközött. A jelenetet később Sebastian Vettel fedélzeti kameráján keresztül is visszajátszották, egyes médiumok pedig már múlt vasárnap közzétették a két versenyző mögött érkező Romain Grosjean orrkamerájával készített képsorokat is, melyek azóta a Forma–1 hivatalos honlapján is elérhetőek.

Lance Stroll szemszögéből azonban nem volt látható a jelenetet. Egészen csütörtökig, amikor is a brit Sky Sports televízió közzétette azt a brit nézői számára.

Beszámolójuk szerint ezek a képek még a malajziai versenybíróság számára sem álltak rendelkezésre akkor, amikor meghozták döntésüket, s versenybalesetnek minősítették a történteket. Ennek oka, hogy a felvételekért a FOM felel, nem az FIA, és ők csak a Williams kamerájának visszaszolgáltatásával tudták helyreállítani a képeket.

Ami a videót illeti, egyértelműen kiderül belőle, hogy a kanadai újonc nem váltott agresszíven irányt Vettel előtt, a kormányát mindvégig meghatározott szögben tartotta. A brit csatorna két elemzője, Anthony Davidson és Johnny Herbert szerint mindez elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy Stroll nem hibáztatható egyértelműen a balesetért. Sőt, Herbert kijelentette: „Sebastian gyakorlatilag belehajtott.”

A képkockákat elnézve ez azért erős túlzásnak hat. Stroll valóban nem váltott irányt, ám az is egyértelmű, hogy távolodott a kanyar belső ívétől, azaz hiába tartotta stabilan a kormányát, annak szöge nem volt elég nagy ahhoz, hogy végig a belső íven teljesítse az 5-ös fordulót. Ez megmagyarázza, miért tűnt úgy Vettel és Grosjean kamerájából is, hogy a pálya külső íve felé irányította autóját.

Az új felvétel emellett még valamit megmutatott: Stroll nem nézett a jobboldali visszapillantójába, és csak akkor észlelte Vettelt, amikor már csak centik választották el egymástól a két autót. Addig a kormány és a kanyar irányába fordult a feje.

Mindent egybevetve az új felvétel drámai változást nem jelent az ügyben: bár Stroll talán lehetett volna figyelmesebb is, az FIA ítélete nem tűnik túlzónak.

További tartalmak