Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen adott egy „tippet” a Red Bullnak

Verstappen adott egy „tippet” a Red Bullnak

Autosport
A csapat holland versenyzője, Max Verstappen úgy érzi, a Red Bull profitálhat abból, ha 2018-ban az előző szezonoktól eltérően nem akarja a lehető legkésőbb bevetni új autóját. Függetlenül attól, megfogadják-e „tanácsát”, a fiatal pilóta az ideinél erősebb szezonkezdésre számít.

A bikások már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy minden télen igyekeznek maximalizálni a fejlesztésre szánt időt, így rendre az utolsók között fejezik be autóik terveit, és mutatják be azokat a közönségnek (nem egyszer még „félkész” állapotban). Noha így elméletben profitálhatnak abból, hogy több időt tölthetnek a szélcsatornában, az előszezonban kompromisszumokat kell kötniük.

Idén például az év elején alaposan elmaradtak a Ferrarival és a Mercedesszel szemben (köszönhetően annak, hogy későn vettek észre egy adategyeztetési hibát), az évközi fejlesztéseknek köszönhetően azonban csökkentették lemaradásukat. Sőt, a csapat vezetői már úgy érzik, autójuk a legjobb a jelenlegi mezőnyben (a Renault-motor viszont még mindig elmarad a két fő riválisétól), főleg Max Verstappen meggyőző malajziai sikere után.

Amikor a fiatal hollandot megkérdezték, mit kellene másként csinálnia a Red Bullnak, hogy elkerülje az ideihez hasonló lassú kezdést, ő megjegyezte: „Szerintem csak néhány dolgon kellene változtatni az eljárásokat illetően. Talán nem kellene annyira későn előállni az autóval. Ezen a területen a csapat dolgozik, szóval ez az ö döntésük. De biztosra veszem, hogy tanultak abból, ami idén történt az új szabályokkal. Szerintem jövőre sokkal erősebben kezdtünk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Később feltették neki a kérdést, nem volt-e túlságosan ambiciózus a csapat, amikor ismét kitolta a határidőt. „Igen, talán egy kicsit hamarabb befejezhették volna a tervezést” – jegyezte meg a kétszeres futamgyőztes, aki a szezon közepétől kezdve egyre inkább meg volt elégedve a hétvégéről hétvégére fejlődő versenyautóval.

„Az év elején pont ilyen gépre vártunk. De azt hiszem, most megtanultuk a leckét, és jövőre már az év elejétől kezdődően versenyképes autónk lehet. Az egyensúly tekintetében ez a gép teljesen más. Sokkal teljesebb. Az első versenyeken eléggé kiszámíthatatlan volt. Változtattál valamit, és teljesen máshogy reagált, mint amire a mérnökök számítottak. Nagyon nehéz volt beállítani. Most jobban igazodik az elvárásokhoz, és ez pozitív. Láthattuk, az év elején komoly lemaradásban voltunk, az pedig, hogy onnan vissza tudtunk jönni, lenyűgöző” – magyarázta.

Verstappen éve nemcsak a kezdeti nehézségek, hanem a sok műszaki probléma miatt is nehéz volt, a malajziai győzelem azonban felfrissítette. „Eddig a szezon tényleg felejtős volt. Most legalább van némi pozitívum, de még így is sok pontot veszítettem. Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy a helyes irányba haladunk, és jövőre jobbnak kell lennünk. Korábban is voltak pozitív érzéseim, de sajnos az eredmények nem voltak jók. Ez csak még motiváltabbá tesz, és a siker megmutatta, hogy milyen jó eredményeket szerezhetünk, ha minden összeáll” – zárta gondolatát.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak