Büntetést kap Alonso – de nem az újításért

Két zökkenőmentes hétvége után újra egy büntetés a McLarennek. Fernando Alonso az áldozat.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Nem ússza meg a Honda büntetés nélkül a hazai hétvégéjét. A csapat a pénteki szabadedzések után hidraulikus szivárgást észlelt Fernando Alonso motorjában, és a probléma kijavításához a szerelőknek a parc fermé-szabály által előírt kijárási tilalmat is meg kellett törniük (erre egy évben kétszer lehetőségük van.)


A Honda végül a teljes hajtóegység cseréje mellett döntött, ami azt jelenti, hogy Alonso a 8. V6-os motorjáért, a 10. turbófeltöltőjéért és MGU-H-jáért, a 8. MGU-K-jáért, a 7. energiatárolójáért és a 6. központi elektronikájáért összesen 35 rajthelyes büntetést kap, vagyis várhatóan a mezőny legvégéről fog rajtolni.


Bár a Honda előzetesen dilemmában volt, hogy mikor vesse be a 4-es számú továbbfejlesztett erőforrását, úgy tudni, a kétszeres világbajnok a csere ellenére nem az újítást, hanem a Stoffel Vandoorne által Belgiumban először használt 3.7-es verziót kapta meg.


A hétvégén ez már a hamadik hátrasorolásos büntetés: Carlos Sainz motorcsere miatt 20, Valtteri Bottas váltócseréért 5 rajthelyes büntetést kapott.